Helsingin kalakuolemat mysteeri

Itä-Helsingissä virtaavasta Mellunkylänpurosta on löydetty kymmeniä kuolleita taimenia. Toistaiseksi kalakuolemien syy on vielä pimennossa.

Kotimaa
Juha Salonen

Mellunkylänpuroon pääsi maanantain tai tiistain aikana vielä tuntematon päästö, joka on aiheuttanut purossa kalakuolemia. Helsingin kaupungin ympäristökeskus tutkii vesinäytteitä kalakuolemien syyn selvittämiseksi.

Paikalla havaittiin useita kymmeniä kuolleita taimenia. Näytteet kaloista on lähetetty Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan tutkittavaksi. Virasto ei suostu arvuuttelemaan kalakuolemien syytä, vaan odottaa jatkotutkimuksista ensi viikon alkupuolella saatavia tuoksia.

Vesinäytteet eivät paljasta syytä

Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen johtava ympäristötutkija Jari-Pekka Pääkkösen mukaan mikään ei viittaa siihen, että puron vesi olisi tällä hetkellä ihmiselle vahingollista.

Ympäristökeskuksen ottamista vesinäytteistä ei laboratoriotutkimuksissa löytynyt mitäään poikkeavaa, joka selittäisi kalojen kuolemat. Veden happipitoisuudessa, happamuus ja lämpötila on myös osoittautunut normaaliksi.

Pääkkösen mukaan uusia tapauksia ei myöskään ole löytynyt.

- Kaikki viittaa siihen, että jotakin on kulkenut nopeasti puron lävitse, mikäli kyse on ylipäätään päästöistä.

Kuolleiden kalojen perusteella jotakin on kuitenkin tapahtunut puron yläjuoksulla Mellunmäen metroaseman korkeudella. Mahdollisten päästöjen laskupaikkaa on kuitenkin vaikea osoittaa.

Taimenen tulevaisuus purossa on uhattu

Uhanalainen mereen vaeltava taimen on lisääntynyt ennen päästöä luontaisesti asutuksen välissä virtaavassa kaupunkipurossa. Virtavesien hoitoyhdistys pelkää nyt vapaaehtoisvoimin puroon 2000-luvulla kotiuttaman taimenkannan tuhoutuneen kokonaan. Kuolleet kalat ovat olleet kooltaan 15-30 senttimetriä pitkiä.

Mellunkylänpuro on Helsingissä jo toinen päästöjen kohteeksi joutunut puro lyhyen ajan sisään. Poliisi tutkii parhaillaan läheiseen Malmin Longinojaan aiemmin tehtyjä päästöjä.

Ympäristökeskus seuraa tehostetusti Mellunkylänpuron vedenlaatua.

Lähteet: YLE Uusimaa