1. yle.fi
  2. Uutiset

Hitas-asunnot vapautetaan säännöstelystä

Helsingin Hitas-asunnot vapautetaan säännöstelystä 30 vuoden jälkeen valmistumisesta. Myynnin yhteydessä tontin vuokraa voidaan korottaa yleisen vuokratason mukaiseksi.

Hitas-asunnot
Hitas-talo ulkoapäin
YLE Uusimaa

Helsingin kaupunginvaltuuston päätös Hitas-asuntojen säännöstelyvapautuksesta syntyi äänin 48-34. Vähemmistöön jääneet olisivat halunneet vapauttaa hitas-asunnot rajoituksista jo 20 vuoden kuluttua.

Päätös tarkoittaa, että vuosina 1978 ja 1979 rakennetut asunnot ovat nyt vapautumassa hintasäännöstelystä. Taloyhtiön yhtiökokouksen on tosin tehtävä vielä yksimielinen päätös Hitas-järjestelmästä irtautumisesta.

- 30 vuoden aikarajalla halutaan varmistaa, että Hitas-asuntoja pysyy riittävästi markkinoilla, kertoo vihreiden valtuutettu Ville Ylikahri.

Hitas-asunnon voi myydä sen vapauduttua säännöstelystä vapailla markkinoilla, mutta ei henkilölle, joka jo omistaa Hitas-asunnon. Tällä pyritään estämään hitas-asunnoilla keinottelu.

Omistamisrajoitus ei kuitenkaan koske vierekkäisiä Hitas-asuntoja, jotka yhdistetään yhdeksi asunnoksi.

Hinta-ja laatutason säännöstelyjärjestelmä, Hitas, on ollut käytössä Helsingissä vuodesta 1978 lähtien. Järjestelmällä on pyritty saamaan kohtuuhintaisia asuntoja hyville paikoille.

Lähteet: YLE Uusimaa

Lue seuraavaksi