1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Suositut filmitähdet VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyssä

Filmitähtien elämä on kiinnostanut tavallista kansaa niin kauan kuin elokuvia on esitetty. Joku aika sitten VB-valokuvakeskuksessa  oli esillä kuvia Marilyn Monroesta, ja nyt ovat esillä toiset valkokankaiden tähdet Elisabeth Taylor, Frank Sinatra, Audrey Hepburn ja Grace Kelly.

elokuvat
Näyttelyn tuottaja Ina Brockmann
YLE / Anja Hiltunen

VB-keskuksen kesänäyttelyn valokuvaaja on Bob Willoughby ja hän on kuvannut näyttelyn kuvat 1950- ja 1960-luvuilla.

Vuonna 1927 syntynyt valokuvaaja Bob Willoughby on yksi maailman tunnetuimmista Hollywood-kuvaajista. Hän aloitti filmitähtien kuvaamisessa uuden aikakauden, kertoo Ina Brockmann näyttelyn tuottaneesta Reichelt und Brockmannista .

Aiemmin näyttelijöiden kuvat olivat poseerauskuvia. Bob Willoughby kuvasi näyttelijöitä kulissien takana ja elokuvastudioiden ulkopuolella.

Willoughby oli ensimmäinen studioiden ulkopuolinen kuvaaja, joka palkattiin varta vasten kuvaamaan aineistoa muun muassa sellaisille kuvalehdille kuin Harper’s Bazaar ja Life. Myös nämä kuvalehdet olivat silloin uusi ilmiö.

Näyttelijät olivat nuoria, eivätkä vielä nousseet kuuluisuuteen. Kuvattavat nauttivat kuvaamisen kohteena olemisesta, Ina Brockmann kertoo. Willoughby ei ollut suinkaan paparazzi-kuvaaja!

Willoughbyn kuvia on ollut näyttelyissä maailmanlaajuisesti, yli 500 museossa 53 eri maassa.

VB-valokuvakeskuksen toiminnanjohtaja Johanna Frigård kertoo, että elokuva- ja näyttelijäteema jatkuu VB-keskuksen kahdessa muussa näyttelyssä.

Barson kellarissa on esillä Viktor Barsokevitschin kuvia kiertävän Viipurin maaseututeatterin näyttelijöistä ja pihalla on kuvataiteilija Johanna Väisäsen elokuva-aiheinen videoinstallaatio Tie – kesäyö. Näyttelyt ovat avoinna elokuun loppuun saakka.

Lähteet: YLE Savo / Anja Hiltunen

Lue seuraavaksi