Sirkusmies lentää avaruuteen

Maailmankuulun sirkusseurueen Cirque du Soleil'n perustaja Guy Laliberte juhlii pyöreitä vuosia lentämällä avaruuteen. Kanadalaisesta Lalibertesta tulee maailman seitsemäs avaruusturisti, jonka venäläinen Sojuz vie kansainväliselle avaruusasemalle.

Ulkomaat

Laliberte on quebeciläinen miljardööri ja ammattimainen pokerin pelaaja. 50:ttä syntymäpäiväänsä syyskuun 2. päivänä hän aikoo viettää taivaissa.

Venäjän avaruushallinto on täydentänyt kassaansa ottamalla Sojuziin hyvin maksavia asiakkaita. Yhdysvaltalainen Charles Simonyi, jonka omaisuus on peräisin Microsoftista, palasi äskettäin jo toiselta matkaltaan. Kahden lipun hinta oli noin 42 miljoonaa euroa.

Hinnassa oli paljousalennus, sillä kertalipusta Venäjä on perinyt jopa 24 miljoonaa. Ulkoilemaankin turisti pääsee, jos on valmis maksamaan avaruuskävelystään kymmenisen miljoonaa euroa, kertovat Kanadan tiedotusvälineet.

Venäjä laukaisee Sojuzin kansainväliselle avaruusasemalle puolen vuoden välein. Aseman huoltoliikenne on ollut paljolti Venäjän varassa Yhdysvaltain avaruussukkulaohjelman vaikeuksien vuoksi.

Cirque du Soleil aloitti 20 katuesiintyjän voimin 25 vuotta sitten. Laliberte oli yksi akrobaateista. Tänä vuonna yhtiöllä on 4 000 työntekijää, 800 miljoonan vuosituotto ja 15 miljoonaa katsojaa eri puolilla maailmaa. Laliberte omistaa yhtiöstä 95 prosenttia.

Syntymäpäiväjuhlien lisäksi Lalibertella on avaruudessa mielessään muutakin: hän sanoo haluavansa matkallaan kiinnittää huomiota maailman vesiongelmiin ja nälkään.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass, AFP