Monte Verità oli boheemien kukkula

Sveitsin Asconassa sijaitseva Monte Verità eli totuuden vuori on oikeastaan vain kukkula, sillä korkeutta Monte Veritàlla on vain vähän reilut kolme sataa metriä. Mutta näkymä kukkulan alapuolella sijaitsevalle Lago Maggiore -järvelle on kerrassaan ihastuttava.

kulttuuri

Lukuisat taiteilijat matkaavat vielä nykyäänkin Asconaan aistiakseen idyllisen pikkukaupungin boheemista ilmapiiristä. Ja myös hyväosaiset turistit suuntaavat mielellään Asconaan nauttiakseen subtrooppisesta ilmastosta ja sitruunapuiden huumavasta tuoksusta.

Reilut sata vuotta sitten Ascona oli vielä pieni ja idyllinen kalastajakylä. Kyläläisten rauhaisa elämänmeno päättyi kuitenkin 1900-luvun alussa, kun hollantilais-itävaltalainen pariskunta Henri Oedenkoven ja Ida Hofmann osti Asconan länsipuolella sijaitsevan Monte Monescia -nimisen kukkulan. Kukkulan, joka pian sai nimekseen Monte Verità eli totuuden vuori.

Oedenkovenin ja Hofmannin tarkoituksena oli perustaa kukkulalle samanmielisten kohtaamispaikka. Oikeastaan heidän päämääränään oli luoda jopa täysin uudenlainen elämänmuoto, eräänlainen hippikommuuni, joka perustui vapaan elämäntavan ja rakkauden filosofiaan.

Valoa ja vapaata ruumiinkulttuuria

Monte Veritàn perustajajäsenten idea luonnonläheisestä elämäntavasta osui ajan hermoon. Sillä jo pian Asconan kaduilla – ja ennen muuta Monte Verità -kukkulalla – alkoi näkyä jos jonkinmoisia totuuden etsijöitä ja vaihtoehtoisen elämäntavan kannattajia. Kukkulalle perustetussa sanatoriossa vannottiin vegetarismiin, valoon ja vapaaseen ruumiinkulttuuriin.

Asconan asukkaat tuskin uskoivat silmiään, niin vapaata oli kukkulan asukkaiden ja siellä käyvien vieraiden elämänmeno. Milloin nähtiin alastomia miehiä kasvimaata kuokkimassa, milloin taas alastomia naisia Wagnerin Valkyyriaa tanssimassa.

Myös lukuisat nimekkäät kirjailijat, tanssijat ja kuvataiteilijat kuuluivat Monte Veritàn kävijöihin. Kirjailija Hermann Hesse, tanssija Mary Wigman ja taidemaalari Paul Klee vierailivat kukkulalla. Ja kuuleman mukaan myös Lenin ja Trotski.

Monte Veritàn perinnettä yritetään elvyttää

Monte Veritàn kukoistuskautta kesti reilut pari vuosikymmentä. 1920-luvulla yhä harvemmat löysivät tiensä Asconaan ja Monte Verità joutui vuosiksi unohduksiin.

Siitäkin huolimatta, että perinnettä yritetään jälleen elvyttää, voi nykyään enää vain aavistaa, kuinka boheemia elämä oli kukkulalla.

Tunnelmia kultaisilta ajoilta välittävät vaikkapa Casa Selma -huvilassa esillä olevat valokuvat. Lähes sadan vuoden takaiseen elämänmenoon voi tutustua myös Monte Verità -museossa, jota tosin remontoidaan parhaillaan.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Maarit Lukkarinen, Ascona