1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Apukeinoja imusolmukesyöpien uusiutumisen ennustamiseen

Tuoreessa väitöstutkimuksessa löydetyt proteiinit kertovat imusolmukesyövän uusiutumisriskistä. Tutkimustuloksen toivotaan auttavan siinä, että huonoennusteiset lymfoomat pystyttäisiin tunnistamaan potilaan veressä esiintyvistä merkkiaineista entistä useammin.

terveys

Tutkimuksen perusteella näyttää siltä, että verestä mitattavat proteiinipitoisuudet voivat tulevaisuudessa olla käyttökelpoinen keino ennustaa taudin uusiutumisen riskiä lymfoomahoitojen jälkeen.

Imusolmukesyövät eli lymfoomat ovat lähtöisin ihmisen puolustusjärjestelmän peruselementistä, imukudoksesta, tavallisimmin imusolmukkeista. Imusolmukesyövät ovat yleistyneet ja Suomessa todetaan vuosittain yli 1 100 tautitapausta.

Lymfoomat ovat erittäin herkkiä solunsalpaaja- ja sädehoidoille, ja monet potilaat voivat parantua taudistaan vielä uusiutumisen jälkeen. Tämän vuoksi potilaiden tehokas seuranta hoitojen jälkeen on tärkeää.

Tutkimustulos liittyi lääketieteen lisensiaatti Heli Kyllösen väitöstutkimukseen. Väitöskirja tarkastetaan perjantaina Oulun yliopistossa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi