Muusikkojen liitto haluaa tekijänoikeuksiin takuukorvauksen

Musiikkojen liitto vaatii artisteille takuukorvausta tekijänoikeuksien luovuttamisesta levy-yhtiölle. Korvauksen suuruudesta sopisivat etujärjestöt. Mallia aloitteelle on haettu Saksasta.

kulttuuri

Liiton lakimies Lottaliina Lehtinen on tutkinut levytyssopimuksia lisensiaattityössään, ja hänen mukaansa niissä on paljon kohtuuttomuuksia.

Nykyinen tekijänoikeuslaki ei Lehtisen mukaan riittävästi turvaa kohtuullista korvausta. Hän arvioi, että levytyssopimuksen haluavilla ei usein käytännössä ole muuta mahdollisuutta kuin allekirjoittaa sopimus. He voivat oikeusteitse hakea parannusta, mutta käräjöinti oman levy-yhtiön kanssa ei houkuta.

Lehtisen mukaan levytyssopimuksiin sisältyy myös usein korvausta pienentäviä ehtoja. Tekijänoikeuskorvauksesta voidaan esimerkiksi vähentää tietty prosenttiosuus musiikkivideoihin tai kiertueen tukemiseen käytetyistä investoinneista. Tällaisia ehtoja hän ei tiedä muilla aloilla olevan.

Lehtisen mukaan rojaltit ovat jo muutenkin niin alhaisia, ettei niistä pitäisi enää vähentää kuluja.

Lehtinen on hakenut mallia takuukorvausesitykseensä Saksasta. Etujärjestöt ratkaisisivat takuukorvauksen suuruuden ja esimerkiksi sen, olisiko takuukorvaus tietty prosenttiosuus myyntituloista vai tietty euromäärä ja sen päälle prosenttiosuus.

Muusikkojen liiton aloitteesta kertoi ensimmäisenä STT.

Lähteet: YLE Uutiset