Ukrainan puolustusministeri erotettiin

Ukrainan parlamentti on erottanut puolustustusministeri Juri Jehanurovin. Puolustusministeri oli presidentti Viktor Justshenkon läheinen liittolainen.

Ulkomaat

Jushenkon vastustaja, pääministeri Julija Timoshenko, syytti puolustusministeriötä korruptiosta. Puolustusministeri Jehanurov kiistää syytteet, joiden mukaan puolustusministeriöstä olisi löytynyt vakavia korruptiotapauksia.

Ukrainan hallituksesta puuttu nyt puolustusministerin lisäksi myös ulko- ja talousministeri. Ukrainan perustuslain mukaan presidentti nimittää hallituksen puolustus- ja ulkoministerin.

Presidentin valintaan muutoksia

Ukrainan tiedotusvälineet kertovat, että presidentti Viktor Justshenkon vastustajat, pääministeri Timoshenko sekä oppositiojohtaja Viktor Janukovitsh, haluavat, että presidentin valitsisi vastaisuudessa parlamentti. Tätä nykyä presidentti valitaan yleisillä vaaleilla. Presidentti Justshenko sanoo estävänsä vastustajiaan kumoamasta suoraa presidentinvaalia kuvaten yritystä perustuslain vastaiseksi vallankaappaukseksi.

Timoshenko ja Janukovitsh eivät ole kommentoineet lehtitietoja.

Ukrainassa on määrä pitää presidentinvaalit ensi tammikuussa. Jushenko sanoo, että hän ei salli että tuolloin presidentin valitsisi parlamentti. Ukrainan presidentin ja hänen vastustajiensa kiistely on vaikeuttanut myös maan pyrkimyksiä selviytyä vaikeasta taloustaantumsta.

Lähteet: Reuters, AP