1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vaalit

Tutkimus paljastaa suosituimmat ehdokkaat

YLE Uutisten Taloustutkimuksella teettämä eurovaalitutkimus paljastaa, ketkä ovat tällä hetkellä suosituimmat ehdokkaat. Näiden nimien joukosta löytyvät todennäköisesti ne 13 henkilöä, jotka saavat paikan europarlamentista. Ehdokkaat on lueteltu puolueittain suosituimmuusjärjestyksessä.

Kokoomuksen suosituimmat ehdokkaat ovat europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola, Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Risto E.J. Penttilä, europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen ja Ville Itälä, EU-neuvonantaja Ukko Metsola ja lapualainen yrittäjä Kai Pöntinen. Tutkimus povaa kokoomukselle kolmea paikkaa.

Ilman paikkaa ovat siis jäämässä nykyiset mepit Eva-Riitta Siitonen ja Ari Vatanen, joka valittiin viimeksi parlamenttiin Ranskasta.

Keskustan suosituimmat ovat puolestaan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki, kauhajokinen maanviljelijä Lasse Hautala, ministeri Väyrysen avustaja Riikka Manner, kansanedustaja Antti Kaikkonen, europarlamentaarikko Hannu Takkula ja Euroopan lannoiteteollisuusliiton puheenjohtaja Esa Härmälä. Myös keskustalle on luvassa kolme paikkaa parlamentissa.

SDP:n tulevat mepit löytyvät todennäköisesti seuraavien ehdokkaiden joukosta: Mitro Repo, kansanedustajat Liisa Jaakonsaari ja Kimmo Kiljunen, diplomaatti Petra Paasilinna, kansanedustaja Satu Taiveaho ja entinen huippu-uimari Jani Sievinen. Niinikään SDP on saamassa kolme meppiä.

Pienemmille puolueille yksittäisiä paikkoja

Vihreiden suosituimmat ehdokkaat ovat kansanedustajat Heidi Hautala ja Jyrki Kasvi sekä europarlamentaarikko Satu Hassi. Tutkimuksen mukaan ainoastaan yksi heistä näyttäisi yltävän parlamenttipaikkaan.

Perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien vaaliliiton kärkiparin muodostavat perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kristillisdemokraattien puoluesihteeri Sari Essayah. Tutkimuksen mukaan vaaliliitto on saamassa paikat molemmille.

Vasemmistoliiton suosituimmat ovat puolestaan kansanedustajat Annika Lapintie ja Minna Sirnö. Heidän välillään jaetaan todennäköisesti vasemmistoliiton ainoa paikka.

Mikäli RKP saisi paikan, löytyisi todennäköisin läpimenijä kolmikosta valtiosihteeri Carl Haglund sekä toimittajat Björn Månsson ja Nils Torvalds. Tutkimus kuitenkin ennakoi, että RKP olisi jäämässä kokonaan ilman meppiä.

53 % vielä äänestämään aikovista ei vielä pysty nimeämään tai halua nimetä ehdokastaan. Kaikista äänioikeutetuista se tarkoittaa lähes 44 prosenttia.