Kiina jäi rannalle kaivosjätistä

Kaivosjätit Rio Tinto ja BHP Billiton kertoivat tänään perustavansa yhteisyrityksen, joka keskittyy rautamalmin hankintaan Länsi-Australiassa.

talous
Australian pääministeri Kevin Rudd lehdistötilaisuudessa.
Reuters

Tieto yhteisyrityksestä tuli julki joitain tunteja sen jälkeen, kun oli käynyt ilmi, että Rio Tinton ja kiinalaisen alumiinintuottajan Chinalcon yhteistyösuunnitelma oli kariutunut. Suunnitelma sai osakseen kovaa kritiikkiä sijoittajapiireissä Australiassa.

Aluminum Corporation of China eli Chinalco ilmoitti helmikuussa sijoittavansa 19,5 miljardia dollaria velkaiseen Rio Tintoon. Chinalco olisi vaihtiovelkakirjojen kautta saanut aiempaa suuremman 18 prosentin omistusosuuden Rio Tintossa.

Metallin hintojen kallistuminen ja Rion osakkeen kurssinousu muutti sopimusehtoja kevään aikana yhä edullisimmiksi Chinalcon kannalta. Osapuolet eivät onnistuneet neuvottelemaan sopimusehtoja uusiksi.

- Chinalco-sopimuksen taloudelliset ehdot ovat huonontuneet, ja kykymme kerätä tarvittava määrä pääomaa houkuttelevin ehdoin on samalla kohentunut merkittävästi, Rio Tinton hallituksen puheenjohtaja Jan du Plessis perusteli.

Vähentääkseen velkaantuneisuuttaan Rio Tinto julkisti tänään 15,2 miljardin dollarin osakeannin. Uusien osakkeiden merkintähinta on 49 prosenttia alle Rion osakkeen päätökurssin Lontoon pörssissä eilen.

Rio Tinton velkataakka kasvoi yhtiön ostettua kanadalaisen alumiinivalmistajan Alcanin.