Erämessut alkavat tänään

Jyväskylän Paviljongissa järjestettävät Luonto & Erä -messut kertovat retkeilyyn ja luontoon liittyvistä harrastuksista. Luonto kiinnostaa ihmisiä erityisesti nyt, kun taloustilanteen takia ulkomaanmatkat jäävät väliin.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Petteri Juuti

Matkailualalla on huomattu, että taloustilanteen takia ihmiset jättävät ulkomaan matkat tekemättä ja niiden tilalla tehdään muun muassa kotimaan matkoja. Metsähallitus odottaa, miten suuntaus näkyy esimerkiksi kansallispuistojen kävijämäärissä.

-Täällä Keski-Suomessa on Leivonmäen kansallispuisto, jonne tehdään päiväretkiä. Pyhähäkin kansallispuisto on puolestaan luonnoltaan erityinen ja myös suosittu päiväretkien kohde, kertoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Maija Mikkola.

Mikkolan mukaan retkeläiset käyttäytyvät tänä päivänä siivosti eikä esimerkiksi roskia heitetä luontoon.

-Ohjeistamme polttamaan roskat, kompostoimaan tai tuomaan roskat kotiin. Ongelmia on erityisesti kohteissa, joihin pääsee autolla lähelle.

Erityisesti kansallispuistoja suosivat perheet ja keski-ikäiset ihmiset.

- Erityisesti tehdään päiväretkiä: lähdetään autolla tuttujen kanssa, syödään eväät nuotiolla ja illalla palataan kotiin, kertoo Mikkola Metsähallituksesta.

Katso Maija Mikkolan vinkit keskisuomalaisille retkeilijöille:

Juosiammuntaa ja melontaa

Viikonloppuna Luonto- & Erä -messuilla voi kokeilla erilaisia välineitä ja lajeja.

- Pääsee melomaan ilmatäytteisillä kajakeilla tai voi käydä katsomassa Jyväsjärven pohjaa kaikuluotaimella. Jousimetsästäjien liitto antaa mahdollisuuden kokeilla jalka- ja käsijousilla aitoa metsästystä vaahtotäytteisiin eläimiin, Jyväskylän Messujen toimitusjohtaja Leo Potkonen kertoo esimerkkejä messujen tarjonnasta.