Kommentoi: Esiaviolliset suhteet ovat lisääntyneet, parisuhteessa ollaan uskollisia

Nuoret arvostavat uskollisuutta parisuhteessa enemmän kuin vanhempansa. Myös asenteet pettämistä kohtaan ovat tiukentuneet. Ennen vakituista parisuhdetta nykynuorilla on kuitenkin aiempaa useampia kumppaneita.

uskollisuus
Nainen nojaa miehen vatsaan hietikolla.
Timo J Malmi / YLE

Kun vielä 50-luvulla lähes 90% suomalaisista naisista avioitui ensimmäisen seksikumppaninsa kanssa, nykynuorilla on ennen vakiintumistaan keskimäärin 7 aiempaa kumppania. Viime vuosikymmenten aikana suhtautuminen pettämiseen on kuitenkin muuttunut negatiivisemmaksi.

Tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta arvioi, että elämme nyt romanttisen renesanssin aikaa. Nuoret uskovat yhteen, oikeaan kumppaniin ja toivovat hänen täyttävän kumppaninsa kaikki romanttiset, henkiset ja seksuaaliset tarpeet. Epätyydyttäviä suhteita ei enää pidetä yllä, joten avioerojen määrä on kasvanut. Toisaalta parisuhteet ovat nykyisin onnellisempia kuin esimerkiksi 70-luvulla.

Kontula toteaa, että pakotetusta ja yhteiskunnan painostuksesta syntyneen uskollisuuden tilalle on syntynyt vapaaehtoinen, romanttinen yksiavioisuus.

Ihmisen biologinen vietti ohjaa moniavioisuuteen. Sosiaaliset ja kulttuurilliset tekijät vaikuttavat siihen, kuinka yksiavioisia kulloinkin ollaan, Kontula summaa.

Nykypäivän ihanne on yksiavioinen, tyydyttävä parisuhde. Siihen kuitenkin päädytään useiden sänkyjen kautta. Monissa tapauksissa ihminen päätyy olemaan elämänsä aikana uskollinen useamalle kuin yhdelle kumppanille. Ehkä voitaisiin puhua jopa sarjayksiavioisuudesta?