Ilomantsin nukke- ja nalletalo saa kävijät leikkimielelle

Ilomantsin Pogostalla, Kauppatien varrella oleva nukke- ja nalletalo saa kävijät leikkimielelle. Punaiseksi maalatun talon ikkunoista kurkistavat nuket ja niitä löytyy talon sisältä yli kaksituhatta.

nuket
Nalle-leluja hyllyvvä
YLE / Anneli Lujanen

- Minä pidin nukkeleikeistä ja leikin itse nukeilla hyvin pitkään. Jossain vaiheessa kiinnostuin nukeista enemmänkin ja olin nukentekokursseilla. Omista ja sisaren nukeista tämä alkoi. Nyt niitä on kertynyt yli kaksituhatta. Tuttavat ja ystävät ovat tuoneet nukkeja tullessaan käymään ja osa on tehty kursseilla.

Ritva Korhonen esittelee vitriineissä olevia nukkeja eri aikakausilta.

- Nämä ovat niin sanottuja Martta-nukkeja, niitä valmistettiin Turussa 1920-luvulta lähtien. Sitten tulivat Dolly-nuket, ne sulkivat ja avasivat silmänsä ja myös pissasivat. Tässä on isokokoisia nukkeja, joita sotalapset ovat tuoneet mukanaan Ruotsista. On kansallispukuisia, lottapukuisia ja hienoissa röyhelöisissä juhlamekoissa olevia nukkeja. Oma lukunsa ovat sitten karjalaiset, virolaiset ja entisen neuvostoliiton ajalta olevat nuket.

Yksi vitriineistä hehkuu Lapin väreissä. Siinä on Lapin nukkeja, harvinaisuutena Inarin Nellimöstä saadut kolttapukuiset nuket. Myös talon nalle kokoelma on mittava. Esimerkiksi 50-luvun nallet istuvat vanhassa koulun pulpetissa edessään sen ajan aapiset ja muut oppikirjat. Nukkien ja nallejen lisäksi vitriineissä on leikkiastiastoja ja tietysti vanhoja nuken sänkyjä ja -vaunuja on mukana.

- Olen pessyt hienoshampoolla jokaisen nuken hiukset, joilla niitä on ja samoin jokainen vaate ja muu esine on puhdistettu. Meillä myös korjataan nukkien vaatteet ja apua saavat myös kätensä tai jalkansa kolhineet nuket ja nallet. Se hieman harmittaa, että esimerkiksi evakko ajan nukkeja on vaikea löytää. Ilomantsistakin on lähdetty evakkoon, mutta siinä kiireessä nuket ovat jääneet jonnekin, Ritva Korhonen toteaa.

Nukke- ja nalletalo kiehtoo etenkin lapsia, mutta myös aikuiset unohtuvat siellä nostalgisiin muistoihin. Lyhyellä ajalla talossa on vieraillut toista tuhatta nukkien ystävää.

(Klikkaa tästä.)

Lähteet: YLE / Anneli Lujanen