Taistelu tumppeja vastaan jatkuu

Tupakantumppi on maailman yleisin roska ja miniroskiksesta on tullut tumppien vastaisen taistelun ykkösase. HKL ja Roska päivässä –liike haluavat tehdä raitiovaunu-, metro- ja bussipysäkeistä tumppivapaita vyöhykkeitä.

Savuke
Miniroskiksen voi kuvittaa vaikka tarralla.
Tältä näyttää tuunattu miniroskis.YLE Uusimaa / Heikki Ambrusin

Miniroskis halutaan kaikkien huomaavaisten tupakoijien taskuun, jotta tumppisaasteelle saadaan laitettua piste. Tupakantumppeja heitettävät maahan surutta nekin ihmiset, jotka muuten eivät maahan roskia heittele. Tumpista ajatellaan, että se on vain pieni paha, eikä niille ole muutakaan paikkaa.

Tupakantumppi sisältää kuitenkin tuhansia kemikaaleja, mm. kadmiumia. Se on raskasmetalli joka ei hajoa, vaan varastoituu maaperään ja kulkeutuu sieltä vesistöihin. Lisäksi tupakantumppi on myös esteettinen epäkohta, jota ei ole kiva katsella missään.

HKL haluaa muistuttaa Maailman ympäristöpäivän tempauksella, että tupakointi pysäkeillä ei ole suotavaa. Valistus on mennyt hyvin perille, sanoo HKL:n viestintäpäällikkö Leena Rautanen-Saari.

– Valituksia vielä toki tulee, mutta vähemmän nyt kun hyviä tapoja peräänkuulutetaan pysäkeillä kyltein. Tupakointia ei voida pysäkeillä kieltää, koska ne ovat julkisia alueita.

Tuunaa itsellesi miniroskis

Tupakantumppien miniroskikseksi kelpaa esimerkiksi kinofilmien mukana tuleva filmipurkki tai ilmatiivis lääkepurkki. Filmipurkkeja saa valokuvausliikkeistä ilmaiseksi. Roskaliikkeen tutkimuksen mukaan kauneus on tärkeä asia myös miniroskiksissa. Niistä saa katu-uskottavia kapineita pienellä vaivalla.

Roska päivässä –liikkeen perustajan, Tuula-Maria Ahosen mukaan, ihmiset jakavat jo lahjoina pieniä ”tuunattuja” miniroskiksia. Tuunaukseen soveltuvat erinomaisesti erilaiset tarrat ja kankaat. Pitsiäkin miniroskiksen tuunauksessa on tiettävästi käytetty.

Miniroskis kestää jopa vuosia, joten se ei ole mikään kertakäyttökapine, joka heitetään heti ensimmäisen käytön jälkeen roskikseen. Miniroskiksella ei ehkä pelasteta maailmaa, mutta pieni ekoteko se kuitenkin on. Ja pienistä puroista kasvaa tunnetusti iso virta.

Lähteet: YLE Uusimaa / Harri Oksanen