1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Matonkuteet

Vanhoja työtapoja herätetään henkiin

Nurmon perinnepiirissä kunnioitetaan vanhoja taitoja pitäen niitä yllä ja opettaen eteenpäin. Työn alla on nyt matonkuteet.

Kuva: YLE Pohjanmaa

Nurmossa naiset ovat havahtuneet siihen, ettei vanhoja taitoja osata enää kuten ennen. Niinpä naiset perustivat perinnepiirin muun muassa näitä taitoja opettelemaan ja muillekin siirtämään.Kokoontumistensa aikana toimeliaat naiset ovat muun muassa kutoneet poppanaliinaa, paistaneet tikkupullia, askarrelleet kopallisen Nurmon pehmohylkeitä ja nyt leikelleet myös matonkuteita, jotta kangaspuihin saadaan matto alulle.

Naiset muistelivat kuinka ennen pidettiin matonkudekökkiä, jotka yhdistivät eri sukupolvien naiset. Taitavimmat leikkasivat ja lapset pyrittivät kuteet keriksi. Aino Kivelä kertoi kuinka hänen ensimmäinen tienestinsä oli keriä matonkuteita ja palkka oli viisi penniä pienestä kerästä, kymmenen suuresta.

Matonkuteiden leikkaaminen ei ole mitään salatiedettä vaikka tarkkaa touhua onkin. Pitää tietää tarkasti minkä suuntaisesti mitäkin kangasta leikataan ja kuinka paksua nauhaa. Ajatuksena voisi pitää sitä, että aivan kuin omenaa kuoriessa, leikkaa niin kauan kuin voi katkaisematta nauhaa.

Perinteitä vaalimassa ja kuteita saksimassa Nurmon perinnepiirin naiset: Aino Kivelä, Mirja Mäki-Jaskari, Kaisu Jaskari ja Kaisu Mahlamäki.