Korvasienessä maistuu kesän odotus

Sienikauden ensimmäinen tulokas on korvasieni. Tämä keväinen herkku on päässyt jo monien keittoihin ja muhennoksiin vierailulle viime viikkoina. Kuivaa on, mutta sieltä täältä näitä kosteiden olojen kasvatteja nousee.

luonto
Näin kaunis korvasieni löytyi Orimattilan Sepänjoen kylästä.YLE/ Vihtori Koskinen

Monet sanovat korvasienen olevan yksi herkullisimmista sienistä. Tämä kevätherkku ei kylläkään näytä houkuttelevalta. Korvasieni on ruskea mytty metsäkankaalla, joka on poimuttunut aivojen tavoin. Karun ulkokuoren alta paljastuu kuitenkin herkullinen sieni.

Nyt on hyvä hetki lähteä korvasienimetsään. Itä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja Tuulikki Uusitalo on vuosien ajan kouluttanut sienistä kiinnostuneita harrastuksen pariin. Hän on myös oppinut vanhankansan niksit korvasienestykseen.

- Kun koivuun tulee lehdet, niin silloin kannattaa lähteä etsimään ensimmäisiä korvasieniä. Ja kun tuomi kukkii ja voikukat ovat parhaimmillaan, niin kuin tällä hetkellä, silloin sato on parhaimmillaan. Nyt on siis hyvä hetki lähteä metsään, kertoo Tuulikki Uusitalo.

Kuivuus kiusannut, mutta etsivä löytää korvasienen

Korvasientä tavataan koko maassa, parhaiten korvasieneen törmää paikoissa joissa maan pinta on rikottu.

- Yleensä kun korvasienessä ollaan, niin silloin ei olla kovinkaan syvällä metsässä. Niitä löytyy hakkuuaukeilta tai hiekkaisilta mäntykankaan reunoilta. Yleensä kuitenkin niin, että vuoden - kaksi hakkuista niin, että maa on hieman levännyt hoitotomenpiteistä, valaisee Uusitalo.

Kuivuus on tänä keväänä tehnyt kiusaa korvasienille.

- Mutu-tuntuma tästä keväästä on sellainen, että osassa alueita on korvasieniä. Päijät-Hämeessäkin joillain alueilla on satanut enempi, joten siellä on myös sieniä enemmän, toteaa Tuulikki.

Korvasieni sisältää tappavaa solumyrkkyä

Korvasieni on haastava herkku, koska se sisältää tappavaa solumyrkkyä. Hyvin keittämällä myrkyt kuitenkin talttuvat. Oikeissa käsissä ja oikeilla resepteillä tästä metsien tippaleivästä saa herkun vailla vertaa.

- Ne keitetään kahteen kertaan. Ei mitään ryöppäyksiä tai kiehautuksia, vaan kahteen kertaan keitetään viisi minuuttia kerrallaan. Sitten ne välillä huuhdellaan. Kannattaa aina pitää sienikirja lähellä, josta voi ohjeet tarkistaa, teroittaa Itä-Hämeen Marttojen toiminnanjohtaja Uusitalo.

Lähteet: YLE Lahti / Vihtori Koskinen