Venealan näkymät vaihtelevat rajusti

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueella suuri osa venealan yrityksistä on edelleen vaikeuksissa. Venealan yritykset työllistävät kaikkiaan parituhatta työntekijää, ja heistä on lomautettuna satoja.

Kuva: Kalle Niskala / YLE

Kevät on ollut veneiden valmistajille perinteisesti valoisaa aikaa. Surkeasti sujunut alkuvuosi toi kuitenkin epävarmuuden vallitsevaksi olotilaksi myös veneteollisuuteen ja yritykset katsovat nyt työvoiman tarpeensa käytännössä vene veneeltä. Yritysasiamies Jennie Elfving Kokkolanseudun kehitysyhtiöstä kertoo, että alalta tulee juuri nyt kovin vaihtelevia signaaleja - lomautuksia on joissakin yrityksissä, ja tietyissä lomautuksia tulee vielä lisää, mutta taas toisaalta osa yrityksistä on ottanut jo ihmisiä takaisin töihin.

Veneteollisuudessa on Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla parituhatta työntekijää. Heistä jopa seitsemän kymmenestä elää jatkuvien yt-neuvottelujen alla. Koska isot firmat yrittävät pitää kiinni omista työntekijöistään, tulevaisuudessa kaikkein vaikeinta on alihankintaa tekevissä yrityksissä, sanoo Linex-Boatin toimitusjohtaja Olli Lindkvist.

- Erityisesti alihankkijoilla, jotka tekevät pelkästään veneen kasausta tai laminointia, niin heillä on varmasti paha tilanne ensi talvena.

Veneala ei lamasta ensimmäisenä teollisuudenalana nouse, mutta alalla työskentelevät ihmiset jaksavat uskoa, että uusi nousukausi tulee joka tapauksessa ennemmin tai myöhemmin.

Kosekin yritysasiamies Jennie Elving muistuttaa että venealan yritykset eivät ole joutuneet irtisanomaan henkilöstöään. Hän sanoo, että enää ei mennä alaspäin, vaan tilanne on tietyllä tavalla seisahtunut ja nyt katsotaan, milloin nousu lähtee käyntiin. Linex-Boatin toimitusjohtaja Olli Lindkvist puolestaan kertoo jo näkevänsä viitteitä alan elpymisestä.

- Venealalla nousukausi häämöttää jo. Linex-Boat on USA:n markkinoilla mukana, ja sikäläiset yhteistyökumppanit uskovat, että homma lähtee käyntiin jo ensi talvena.