1. yle.fi
  2. Uutiset

Etelä-Karjalan terveyskeskusten palvelut säilyvät

Sosiaali- ja terveyspiiri joutuu lähiaikoina keksimään, miten se takaa kaikille alueen asukkaille tasapuoliset palvelut.

Kunnalliset terveyskeskukset
Lääkärin vastaanotto Taipalsaaren terveyskeskuksessa.
YLE Etelä-Karjala

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri takaa palvelut kaikissa terveyskeskuksissa myös vuodenvaihteen jälkeen.

Työtehtäviä kuitenkin järjestellään uudelleen lääkäriresurssien niukkuuden vuoksi. Lappeenrannassa on perjantaina valmisteltu terveydenhuollon työnjakoa seminaarissa.

Esimerkiksi Taipalsaaren terveysasemalla ei tällä hetkellä tarvitse jonottaa. Terveyskeskus on tuoreen selvityksen mukaan yksi Suomen tehokkaimmista.

Kaikissa Etelä-Karjalan kunnissa tilanne ei ole yhtä hyvä. Sosiaali- ja terveyspiiri joutuu lähiaikoina keksimään, miten se takaa kaikille alueen asukkaille tasapuoliset palvelut.

Ylivieskan kokemukset kaksijakoiset

Taipalsaarelaiset pelkäävät palveluidensa heikkenevän. Esimerkki Pohjois-Pohjanmaalta kertoo, että pelko saattaa olla aiheellinen. Ylilääkäri Risto Olli peruspalvelukuntayhtymä Kalliosta Ylivieskasta kertoo, että puolitoista vuotta toimineessa piirissä kokemukset ovat kaksijakoiset.

- Aina kun palveluita harmonisoidaan, toisilla palvelut heikentyvät, toisilla parantuvat, Risto Olli.

Hyvästä työnjaosta hoitotilanteessa on esimerkkejä omassa maakunnassa. Esimerkiksi Taipalsaarella terveydenhoitaja arvioi asiakkaan hoidontarpeen.

Hoitajien reseptinkirjoitusoikeutta odotetaan

Malli aiotaan monistaa, mutta muitakin keinoja on. Eniten odotetaan lakimuutosta, joka antaisi ensi vuodesta lähtien hoitajille rajatut oikeudet kirjoittaa reseptejä.

Neuvotteleva virkamies Marjukka Vallimies-Patomäki sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa, että potilaan näkökulmasta lakimuutos nopeuttaisi hoidon saantia. Lääkäreiden ja hoitohenkilöstön työssä muutos lisäisi joustavuutta.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri järkeistää myös sosiaalipalveluiden työnjakoa. Kuntien sosiaalijohtajien on määrä erikoistua, ja kukin kunta keskittyy aikanaan tuottamaan oman erikoisalansa asiantuntijapalveluja.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Riitta Pihlaja

Lue seuraavaksi