1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pelastustoimi

Kunnat vaativat Itä-Uudenmaan pelastuslaitosta säästökuurille

Itä-Uudenmaan pienet kunnat ovat tyytymättömiä pelastustoimen taloudenpitoon. Askola vaatii pelastuslaitokselta menoja suitsivaa tuottavuusohjelmaa ja kulujen kasvun hillitsemistä. Myös Myrskylällä on sanansa sanottavana säästöistä.

Kesää odotellessa Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksella on laskettu jo ensi vuoden eurot ja laadittu talousarvioehdotus. Itä-Uudenmaan aluepelastuslautakunta hyväksyi ensi vuoden talousarvioehdotuksen torstaina, kuntien kritiikistä huolimatta. Talousarvioesityksessä vuodelle 2010 menojen kasvua perustellaan mm. toimipisteiden vuokrakulujen ja henkilöstökulujen nousulla. Lautakunnan puheenjohtajan, Stig Bäcklundin (rkp.) mukaan budjetti on tehty Porvoon antamien raamien mukaan, ja ne ovat olleet tiukat.

Askola ei tyydy perusteluihin nousevista kuluista

Vaikka kustannukset ensi vuonna kohoaisivatkin vain muutamalla prosentilla, pienet kunnat eivät ole tyytyväisiä pelastustoimen taloudenpitoon. Askolan kunnanjohtaja Esko Rautiainen muistuttaa, että Itä-Uudenmaan pelastuslaitos on noin kuusi prosenttia maan keskiarvoa kalliimpi. Talousvaikeuksissa pyristelevä ja tuottavuusohjelmaa pelastuslaitokselle esittävä Askola ei hyväksy selitykseksi henkilöstökulujen nousua. Rautiaisen mielestä myös pelastustoimen on osallistuttava taloustalkoisiin.

Myös Myrskylä vaatii säästöjä

Myrskylä puolestaan haluaa kuntien maksuosuuksien muodostuvan vain asukasluvun mukaan. Tällä hetkellä puolet kuluista muodostuu asukasluvun ja toinen puoli kunnasta tehdyn riskikartoituksen mukaan.

Myrskylästä tehty riskikartoitus on pitänyt kunnan maksuosuudet korkealla koko Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen toiminnan ajan. Tähän on puolestaan syynä kunnassa yllä pidetty korkea pelastusvalmius ennen uuden pelastuslaitoksen perustamista, minkä johdosta korkea valmius tulkittiin korkeaksi riskiksi.

Lautakunta ei säästöihin taivu

Pelastuslautakunnan puheenjohtaja Stig Bäcklund arvioi, ettei säästöihin kuitenkaan ole varaa ilman että vaarannettaisiin pelastustoiminnan ylläpitäminen ja ihmisten turvallisuus. Tähän asti palomiehet ovat säästyneet ainakin lomautuksilta. Bäcklundin mukaan tähänkin tilanteeseen voidaan tulla, jos tilanne kunnissa vielä pahenee.

Myrskylässä mahdollista säästökuuria odotetaan vielä kesän yli, sen jälkeen kunta aikoo ottaa käyttöön kovemmat keinot.

- Kuusi vuotta ollaan toivottu sitä, eikä vielä ole sen suurempaa tullut. Asia on mennyt vain olan kohautuksella. Jos nyt kesän ja syksyn aikana ei tapahdu mitään, niin viimeistään syksyllä pyydämme pelastuslaitoksen johtoa asialliseen keskusteluun Myrskylään, kunnanhallituksen puheenjohtaja Henrik Sjölund kovistelee.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitoksen talousarvioesitys käsitellään seuraavaksi Porvoon kaupunginhallituksessa. Lopullisesti asiasta päättää Porvoon kaupunginvaltuusto.