Puolet ilmoitti vaalirahoituksensa jo nyt

Eurovaalirahoituksen vapaaehtoisten ennakkoilmoitusten jättöaika umpeutui perjantaina. Määraikaan mennessä vaalirahoituksensa halusi ilmoittaa 70 eduskuntapuolueiden ehdokasta, eli tarkalleen puolet. Eniten ennakkoilmoituksia jättivät vihreät, vähiten niitä tuli kokoomuksen ja perussuomalaisten ehdokkailta.

vaalit
Ihmisiä vihreiden vaaliteltalla.
YLE

Europarlamenttivaalien ehdokkailla on ollut mahdollisuus julkistaa vaalikampanjoidensa tulot ja menot jo ennen vaaleja. Vaalirahoituksen ennakkoilmoitusten jättöaika umpeutui perjantaina kello 15. Määräaikaan mennessä lomakkeen palautti 70 eduskuntapuolueiden kaikkiaan 140 ehdokkaasta. Eduskunnan ulkopuolisista puolueista ennakkoilmoituksia tuli vain kaksi.

Eniten vaalirahailmoituksia tuli vihreiltä, 19. Seuraavina oli vasemmistoliitto 13:lla, SDP kymmenellä ilmoituksellaan. Perässä seuraavat RKP yhdeksällä ja keskusta kahdeksalla ennakkoilmoituksella. Kymmenen ehdokkaan kristillisdemokraatit jättivät viisi ilmoitusta.

Haluttomimpia vaalirahailmoituksen jättämiseen olivat kokoomus neljällä ja puolikkaan ehdokaslistan perussuomalaiset kahdella ilmoituksellaan.

Moni puolue pyrkii kääntämään vaalirahoituksen valtikseen. Vihreät kertoo verkkosivuillaan puolueen rahavirroista yksityiskohtaisesti, ja kristillisdemokraattien puoluesihteeri, itsekin ehdolla oleva Sari Essayah sanoo paimentaneensa puolueensa ehdokkaita jättämään ennakkoilmoituksia.

Kampanjat käydään puoluetuella

Ennakkoilmoituksen jättäneistä ehdokkaista suurimmalla budjetilla operoi kokoomuksen Ukko Metsola. Metsola ilmoittaa ottaneensa vaaleja varten 100 000 euron lainan.

Ylivoimaisesti yleisin kampanjarahoituksen lähde näyttäisi kuitenkin olevan puoluetuki. Esimerkiksi vihreiden ehdokkaat kampanjoivat lähes pelkästään puolueen ja puoluejärjestöjen rahoilla. Vihreistä ainoastaan istuva edustaja Satu Hassi ja paluuta parlamenttiin havitteleva Heidi Hautala käyttävät enemmän omaa kuin puolueen rahaa.

Ulkopuolista rahaa nihkeästi

Ilmoituksissa ei juuri ole yksityishenkilöiden tai yritysten nimiä. Tuen antaja täytyy julkistaa, jos yksittäinen lahjoitus on suuruudeltaan vähintään 3 400 euroa.

Ilmoituksen jättäneistä hyvin yritysrahaa on haalinut esimerkiksi kokoomuksen euroedustaja Eija-Riitta Korhola, mutta hänenkään 40 000 euron yritysrahapottiinsa ei ilmoituksen mukaan sisälly 3400 euron lahjoituksia. Kaiken kaikkiaan seminaarituottoja ja yritysrahaa on nyt jätetyissä ilmoituksissa melko vähän.

Ennakkoilmoitusten perusteella sanomalehtimainonta näyttää pitävän pintansa vaalikampanjoiden ensisijaisena välineenä. Lehtimainonta on suurin menoerä valtaosalla ehdokkaista.

Valituilta lopulliset ilmoitukset vaalien jälkeen

Sunnuntain vaaleissa valituksi tulevien pitää jättää lopullinen vaalirahailmoitus kahden kuukauden sisällä vaalien tuloksesta. Myös varasijalle jääviltä vaaditaan ilmoitus.

Uudistettu vaalirahailmoitus on nelisivuinen, aiemmissa vaaleissa ilmoitus on mahtunut yhdelle sivulle. Uudessa kaavakkeessa mahtuu kertomaan yhtä jos toista, aina vaalilainan takaisinmaksuaikataulusta lähtien.

Vaalirahoituksen valvonta siirtyi eurovaalien alla Valtiontalouden tarkastusviraston tehtäväksi.

Lähteet: YLE Uutiset / Matti Tyynysniemi