1. yle.fi
  2. Uutiset

Normandian maihinnoususta kulunut 65 vuotta

Natsi-Saksan lopun alkua merkinneestä Normandian maihinnoususta tulee lauantaina kuluneeksi 65 vuotta. Maihinnousua on muisteltu lauantaina Normandian rannikolla järjestetyissä juhlallisuuksissa, joihin osallistui myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Ulkomaat
Sotilaat kahlaavat vedessä Normandian rannikolla. Maihinnousualuksen porttiaukko.
Yhdysvaltalaisia sotilaita rantautui Normandiaan toisen maailmansodan loppuvaiheissa.AP Graphics Bank

Liittoutuneiden maihinnousu Normandian rannikolle, Pohjois-Ranskaan 6. kesäkuuta 1944 oli yksi toisen maailmansodan merkittävistä käännekohdista.

Juhlallisuuksiin osallistunut Yhdysvaltain presidentti vieraili lisäksi Omaha beachillä sijaitsevalla amerikkalaiselle hautausmaalla, jossa lepää tuhansia Normandian taisteluissa kuolleita amerikkalaisia. Hän korosti, että maihinnousussa rohkeutta ja epäitsekkyyttä osoittaneet muuttivat koko vuosisadan kulkua.

Maihinnousun juhlallisuuksiin osallistuivat myös Ranskan, Kanadan ja Britannian johtajat Nicolas Sarkozy, Stephen Harper ja Gordon Brown. Paikalla oli myös maihinnousun veteraaneja, joista 200 oli tullut muistojuhlaan Amerikasta.

Ranska on viimeinen etappi presidentti Obaman Euroopan ja Lähi-idän kierroksella.

Ranskaan Obama lensi Saksasta, missä hän tapasi liittokansleri Angela Merkelin Dresdenissä, jonka liittoutuneet pommittivat toisen maailmansodan lopulla maan tasalle. Saksassa Obama vieraili myös keskitysleirillä Weimarin lähellä Buchenwaldissa.

Lähteet: Reuters, AP, AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi