Gabonin pitkäaikainen presidentti Bongo kuoli

Länsiafrikkalaista Gabonia yli 40 vuotta johtanut presidentti Omar Bongo on kuollut, kertovat ranskalaiset hallituslähteet uutistoimisto AFP:lle. Bongon kuolema jättää Gaboniin valtatyhjiön, ja oppositio pelkää, että Bongon poika havittelee sen täyttämistä.

Ulkomaat
Omar Bongo marraskuussa 2008EPA / Bruno Fonseca

Bongo ilmoitti toukokuun alussa vetäytyvänsä tehtävistään tilapäisesti vaimonsa kuoleman vuoksi. Kuun lopussa Bongon kerrottiin sairastavan suolistosyöpää, eikä hänellä odotettu olevan paljon elinaikaa. Vakavasti sairasta Bongoa hoidettiin viime päivät espanjalaisessa yksityissairaalassa lähellä Barcelonaa.

73-vuotias Bongo hallitsi Atlantin rannikolla Kongon tasavallan naapurissa sijaitsevaa Gabonia vuodesta 1967. Sitä ennen hän oli ilmavoimien upseeri, ministeri ja varapresidentti. Bongo on rakentanut vuosikymmenten varrella ympärilleen vankan dynastian maassa, jolla on öljyvarojensa vuoksi varakas yläluokka. Suurin osa runsaasta miljoonasta asukkaasta elää kuitenkin köyhyydessä.

Pojan uskotaan havittelevan valtaa

Opposition mukaan Bongon vaalivoitot eivät ole olleet täysin rehtejä. Oppositio epäilee myös, että Bongon poika Ali Bon Bongo kaavailee perivänsä isänsä paikan. Hän on tällä hetkellä puolustusministerinä Gabonin hallituksessa.

Toukokuussa ranskalainen tuomari ilmoitti, että Bongon toimista Ranskassa tehdään virallinen tutkimus. Se koskee myös hänen liittolaisiaan Kongon tasavallan presidenttiä Sassou Nguessoa ja Päiväntasaajan Guinean presidenttiä Teodoro Obiang Nguemaa.

Heidän epäilleen hankkineen miljoonia euroja Pariisissa ja Ranskan Rivieralla tehdyillä kiinteistökaupoilla ja ostaneen loistoautoja kavalletuilla varoilla. Presidenttikolmikko on kiistänyt syytökset.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset