Kylmyys ja sateet tuhonneet valtavasti lintujen pesiä

Kylmä sää ja sateet ovat tuhonneet lukuisia linnunpesiä. Metsälintujen pesinnöistä jopa puolet on epäonnistunut. Myös saaristossa tuho on paikoin merkittävä. Esimerkiksi haahkojen ja tiirojen poikasista on kuollut jopa puolet.

Kotimaa
Naarashaahka hautomassa
Esko Kitula / YLE

Hyvinkäällä tehdyn linjalaskennan mukaan jopa 40 prosenttia tali- ja sinitiaisten pesinnöistä on epäonnistunut sateiden ja kylmyyden takia. Laskenta perustuu noin 500 pöntön tutkimiseen.

- Viime vuonna vastaavalla linjalla poikaspesiä jäi kesken vain noin viisi prosenttia, kertoo Hyvinkään alueella lintuja rengastava Jukka Tanner.

Tannerin mukaan tällainen kesäkuun alun tilanne on poikkeuksellisen paha, eikä hän ole 30 vuoden aikana kokenut vastaavaa.

- Tämmöiset pienet alle viikon ikäiset nahkapoikaset ovat erittäin herkkiä kosteudelle ja kylmyydelle. Emot eivät kerta kaikkiaan saa pidettyä niitä lämpiminä, vaan he kuolevat hypotermiaan, Tanner kertoo.

Tannerin mukaan avopesissä pesivät kärsivät vielä enemmän, koska kolopesissä on sentään jonkun verran suojaa poikasille. Kärsijöitä ovat kaikki aikaiset pesijät, muun muassa metsäkanalinnut, tiirat ja lokit.

- Koska jo kolopesijöillä pesätappiot ovat noin 40 prosenttia, niin avopesijöillä tappiot ovat vieläkin suuremmat, Tanner kertoo.

Tannerin mukaan voidaan olettaa, että esimerkiksi metsäkanalintujen kannat laskevat vuoden aikana selkeästi.

- Lopullinen tuhon määrä selviää vasta syksyllä, kun linnut lähtevät muutolle. Lintuasemilla voidaan pitkien havaintosarjojen perusteella arvioida, minkä verran muuttajia on poistumassa Suomesta. Kun tämän vuoden poikastuotto on mukana, niin oletettavaa on, että muuttajamäärät ovat dramaattisesti pienempiä kuin esimerkiksi viime vuonna, Jukka Tanner kertoo.

Kylmästä jaksosta ovat selvinneet jo pesineet isommat lajit, kuten pöllöt ja varislinnut.

Myös saariston linnut kärsineet kylmyydestä

Myös saaristossa lintujen pesiä on tuhoutunut paljon. Esimerkiksi Hangossa Tulliniemen linnustonsuojelualueella lauantaina tehdyn laskennan mukaan alueen tiirayhdyskuntien poikasista jopa noin puolet on kuollut.

- Suurin yllätys oli se, että varmaan puolet löydetyistä tiiranpoikasista oli kuolleita. Ne olivat ihan pesien vieressä tai vähän kauempana. Tämä kylmyys on nujertanut niitä aika paljon, kertoo tutkija Aleksi Lehikoinen lintuasema Haliakselta Hangosta.

Eniten on kuollut kalatiiran poikasia, joita on hengissä enää neljännes toukokuun lopun lukuihin verrattuna. Sen sijaan lapintiiran poikasista noin puolet on vielä kuoriutumatta, joten tuho ei ole niin suurta. Myös haahkan poikasia on kuollut paljon. Muiden lajien poikasia on kuollut vähemmän, selviää Helsingin Lintutieteellisen yhdistyksen Tringan tekemästä kartoituksesta.

Lehikoisen mukaan kalatiiran poikasten kuoleminen johtuu siitä, että ne kuoriutuvat muita aikaisemmin.

Tilanne ei ole poikkeuksellinen

Tutkija Aleksi Lehikoisen mukaan lintujen poikaskuolemien määrä ei ole poikkeuksellisen suuri.

- Kyllä tämä on aika rankka jakso, mutta kyllä näitä aina silloin tällöin sattuu, kun tulee myrskyisiä säitä tai muuten karuja kelejä. Ei tämä mitenkään ennen näkemätöntä ole, mutta ei myöskään jokavuotista, Lehikoinen kertoo.

Tiaisten pesintää helpottaa se, että ne voivat tehdä toiset poikaset piankin. Sen sijaan tiirat, joiden pesintä epäonnistui, eivät enää yritä uusintapesintää, vaan ne saattavat lähteä jo nyt syysmuutolle.

Lähteet: YLE Uutiset