Kokenutta voimaa europarlamenttiin - vain yksi julkkismeppi

Valtaosa uusista europarlamentaarikoista on kokeneita poliitikkoja. Listalta löytyy pitkän linjan kansanedustajia ja europarlamentaarikkoja. Brysseliin ylsi ainoastaan yksi julkkisehdokas - ortodoksipappi Mitro Repo.

vaalit

Sunnuntaina valituista europarlamentaarikoista lähes kaikki ovat tehneet pitkän uran politiikassa.

Kuusi heistä on jatkavia meppejä ja kolme kansanedustajia. Lisäksi listalla on yksi valtiosihteeri, yksi kansanedustajataustainen puoluesihteeri ja yksi ministerin lehdistöavustaja. Täysin politiikan ulkopuolelta Brysseliin pääsi vain yksi ehdokas - ortodoksipappi Mitro Repo, joka nousi sitoutumattomana SDP:n ääniharavaksi.

Istuvista europarlamentaarikoista vaaleissa putosivat kokoomuslaiset Eeva-Riitta Siitonen sekä Ari Vatanen, joka valittiin parlamenttiin viime vaaleissa Ranskan listoilta.

Mitro Repo pahoillaan kirkkonsa puolensa

Ortodoksipappi Mitro Repo valitiin ensimmäistä kertaa poliittiseen tehtävään, mutta hän ei tunnustaudu julkkis- vaan asiantuntijamepiksi. Hän sanoo uskovansa, että tehtävä kouluttaa tekijänsä.

Revon mukaan hänellä on europarlamentissa paljon tehtävää paitsi Suomen myös kirkon puolesta, ja monet Euroopan ortodoksikirkot ovatkin jo olleet häneen yhteydessä.

Repo sanoo olevansa pahoillaan, että hänen kirkkonsa on joutunut tälläiseen sotkuun. Pappisehdokkaasta kohuttiin ennen vaaleja, ja ortodoksinen piispainkokous asetti hänet lopulta parlamenttiuran ajaksi toimituskieltoon.

Lähteet: YLE Uutiset / Terhi Uusivaara-Melari