Kulttuurilehtikatsaus 8.6.

Kulttuurilehtikatsauksessa pohdiskellaan kapulakielen hämyisän maailman vaaroja, kesäfestivaalien profiileja sekä uutta yliopistolakia, joka yritysmaailmasta katsottuna kalskahtaa paluulta vanhaan.

kulttuuri

Mikä kumman työsuhdeolettama?

Hiidenkivi-lehden vastaava päätoimittaja Pirkko Leino-Kaukiainen kirjoittaa pääkirjoituksessaan lehtien palstoilla viime aikoina tiuhasti esiintyneestä käsitteestä työsuhdeolettama.

Kyseessähän on virkamieskielen koukero, yritys verhota hämyyn vakavat pyrkimykset siirtää tekijänoikeuksista päättäminen pelkästään julkaisijan ja kustantajan asiaksi.

Työsuhdeolettama tarkoittaa sitä, että työsuhteessa olevien luovan työn tekijöiden tuotanto siirtyisi yksiselitteisesti maksajan omaisuudeksi. Se merkitsisi puuttumista perustavaa laatua oleviin tekijänoikeuksiin. Nykyisen lain mukaan tekijänoikeus pysyy työsuhteessakin tekijällä.

Työsuhdeolettama koskisi vain palkkatyönä tehtävää tiedon ja taiteen tuotantoa. Kustantajat ovat kuitenkin jo hyvää vauhtia kiinnittämässä työsuhdeolettaman vanaveteen esimerkiksi vapaita kirjoittajia ja esittäviä taiteilijoita koskevia sopimuksia, joilla ne pyrkivät hankkimaan kaikki oikeudet julkaistavaan aineistoon, niin teksteihin kuin valokuviin.

Opetusministeriössä on otettu aikalisä tekijänoikeuslain muutoksen valmistelussa. Kun työsuhdeolettama palaa palstoille, ollaanpa tarkkoina missä muodossa, päättää Pirkko Leino-Kaukiainen.

Marginaaleissa on voimaa

Viime vuosien trendejä festivaalikentällä on ollut monipuolistuminen, kirjoittaa Rondo-lehden päätoimittaja Harri Kuusisaari. Niin positiivista kuin raja-aitojen rikkominen onkin, jokaiselle jotakin -linja on myös tylsistyttänyt profiileja.

Festivaali luo parhaiten identiteettinsä, jos se antaa suunnittelijoille vapaat kädet toteuttaa luovuuttaan ja tehdä tapahtumasta itsensä näköisen, kirjoittaa Harri Kuusisaari ja nostaa esimerkiksi Pekka Kuusiston ideoiman Auttakaa-teeman Tuusulanjärvellä. Sen kautta voidaan pohtia vaikkapa ympäristön tilaa, nuorten mielenterveyttä ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.

Tällainen festivaali ei ole pelkkä sarja konsertteja vaan ideologinen puheenvuoro.

Uutta ja vanhaa

Petri Kummonen kirjoittaa professoriliiton, tieteentekijöiden liiton ja yliopistolehtorien liiton lehdessä Acatiimissa yliopistouudistuksesta.

Voisiko siis yliopistouudistus kääntyä ammattijohtamisen avulla oikeaan suuntaan? Jos johtaminen on tehokasta ja tuottavaa, opettajat ja tutkijat saavat keskittyä perustyöhönsä. On vaikeaa arvioida kuinka monelle tuollainen rauha ja onni suotaisiin, mutta kaikkien osalta hinta on jo tiedossa. Se on osattomuutta: niissä rakenteissa, joissa opetuksen ja tutkimuksen ehdoista ja jatkuvuudesta päätetään, kuuluu jatkossa yhä vähemmän, jos lainkaan, tekijöiden oma ääni.

Miten homo academicus saadaan käyttäytymään tämän mallin mukaan tuottavasti ja tehokkaasti? Tällaiseen tuottavuuteen eivät ainakaan usko menestyvät yritykset, joissa johtamisen suunta on pidempään ollut kohti työn tekijöiden osallisuutta. Tässä mielessä - niiltä markkinoilta katsottuna - uudistus onkin paluuta vanhaan yritysmaailmaan.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset/Kai Ristola