Eurovaalitulos ei mullista talouskriisin hoitokeinoja

Eurovaalien tulos näkyy EU-komission kokoonpanossa ja tulevan budjettipolitiikan suuntaviivoissa. Tuloksen uskotaan myös tuovan komission puheenjohtajalle Jose Manuel Barrosolle jatkokauden. YLE Uutisten haastattelemat asiantuntijat eivät usko vaalituloksen mullistavan talouskriisin hoitoa tai elvytystoimia.

talous

Eurooppaa ja koko maailmaa ravisteleva taloustaantuma antoi omat mausteensa eurovaalitulokseen. Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Eero Lehto arvelee juuri talouskurimuksen vaikuttaneen siihen, että vasemmisto hävisi ja populistipuolueet nostivat päätään.

- Luulen, että kansa näkee tämän eliitin eräänlaisena epäonnistuneena seikkailuna, ja silloin kaikki vakiintuneet puolueet nähdään osaksi tätä järjestelmää, myös sosiaalidemokraatit, Lehto pohtii.

Lehdon mukaan turhautuneisuus ja jonkinasteinen toivottomuus vaikuttivat myös alhaisiin äänestysprosentteihin. Lehto ei usko vaalituloksen mullistavan Itse talouskriisin jälkihoitoa. Samaa mieltä on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Sixten Korkman

- Euroopan parlamentin rooli ei ole kriisin torjunnassa, se ei ole tässä juoksevassa suhdannepolitiikassa - sen rooli koskee sisämarkkinalainsäädäntöä, ja siellä sen painoarvo on todella suuri, kun puhutaan tutkimuspolitiikasta siitä mihin Euroopan unionin rahat käytetään, mitä säädellään ja millä tavalla säädellään, Korkman arvioi.

Lentoliikenne ja tukipolitiikka arvioitaviksi

Korkmanin mukaan konkreettisia kysymyksiä lähitulevaisuudessa on esimerkiksi lentoliikenteen tuleminen päästöoikeuksien piiriin. Vihreitten vaalimenestys korostaa ilmastopolitiikan merkitystä entisestään. Pitemmällä tähtäimellä uuteen syyniin tulevat myös maataloustuet ja aluetuet.

Korkman muistuttaa, että työelämän kysymykset ratkotaan pääasiassa edelleen kansallisella tasolla.

- Minusta tämä vaalitulos tarkoittaa, ettei tässä suhteessa tule tapahtumaan mitään merkittäviä muutoksia. Mutta onhan siellä sellaisia ongelmakohtia, jotka tulevat jatkossakin herättämään keskustelua. Esimerkiksi silloin, kun yhdestä maasta yritys siirtyy toiseen maahan ja käyttää omia työntekijöitään. Mitä työehtoja heihin silloin sovelletaan, on herättänyt laajaa keskustelua esimerkiksi Ruotsissa, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja sanoo.

Sosiaaliturvan merkitys kuitenkin korostuu entisestään kasvavan työttömyyden oloissa.

Lähteet: YLE Uutiset / Pirjo Sunila