Taustavaikuttajat: Perusduunari vierastaa SDP:n naisellisia kasvoja

Vasemmistopuolueissa alkoi maanantaina raju itseruoskinta eurovaalien rökäletappiosta. SDP:n taustavaikuttajat löysivät tappioon syyksi muun muassa liian kiltin oppositiopolitiikan sekä puolueen korostetun naiskasvoisuuden, mikä karkottaa raavaat miehet puolueesta.

vaalit
Jutta Urpilainen
SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen.Touko Yrttimaa / YLE

YLE Uutisten Ykköskysymys-verkkopalstalla on käyty tiistaina rankkaa tuuletusta muun muassa vasemmiston vaalitappion syistä. SDP:n tohtorisiipeen kuuluva politiikan ideologi, ammattiyhdistysjohtaja Vesa Mauriala ruoski puolueensa oppositiopolitiikkaa haparoivaksi ja liian kiltiksi.

- SDP:ssä on liiaksi vallalla ajattelutapa, että me pärjäisimme ilman duunareita. Jos tämä ajattelutapa saa lisää jalansijaa, puolue voi rauhassa kymmenen vuoden päästä kilvoitella vihreiden kanssa 15 % kannatuksesta, Mauriala kirjoitti palstalla.

Vielä suorasukaisemmin Jutta Urpilaisen, Tarja Filatovin ja Maria Guzenina-Richardssonin troikkaa - heitä kuitenkaan nimeämättä - arvosteli puolueen ohjelmajohtaja Juha Eskelinen. Hänen mielestään demareiden heikoin lenkki on miesvaje johtotehtävistä, mikä karkottaa raavaita duunareita.

- Sosialidemokraatit tekivät välikysymyksen työllisyydestä. Sen esitteli kolme naista. Missä ne demarimiespoliitikot oikein luuraavat? Demareitten suurimmat tappiot tulivat Pohjois-Karjalassa, molemmissa Savoissa, Kymissä ja Satakunnassa, kaikki raskaan teollisuuden paikkakuntia ja työttömyys kasvussa. Mitä heille oikein on tarjota? Vaalikahvia?

- Sosialidemokraateilla on vahvaa naisenergiaa, mutta miehet loistavat poissaolollaan puoluenäkyvyydestä. Tähän Soini kohdisti iskunsa ja onnistui, Eskelinen piikitteli Ykköskysymyksessä.

Sund puolusti Korhosta

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi hoputti jo maanantaina puolueensa puheenjohtajaa Martti Korhosta väistymään sivuun ja tekemään tilaa nuoremmille.

Entisen puoluesihteerin, nykyisen STTK:n talouspoliittisen asiantuntijan Ralf Sundin mielestä vasemmistoliitto ei johtajaa vaihtamalla parane, sillä syyt ovat syvemmällä.

- Minusta on perin epä-älyllistä ryhtyä ensimmäisenä keikuttamaan puheenjohtajan tuolia. Puheenjohtaja on valittu tehtäväänsä tietyn ajattelutavan perusteella. Se ajattelutapa on kriisissä. Puolueen johdon voi aina vaihtaa, mutta eduskuntaryhmää ei, Sund kirjoitti Ykköskysymyksessä.

- Vasemmisto ei yksinkertaisesti ole kyennyt uudistumaan. Se elää jossain maailmassa, jota ei enää ole, Sund pamautti.

Vasemmiston kriisi on pitkä

Keskustan pää-äänenkannattajan Suomenmaan päätoimittaja Timo Laaninen uskoo, että vasemmiston kriisi on pitkä.

- Keskustapuolue menetti kannatustaan rajusti 1960-luvun lopulla, kun väki pakeni kaupunkeihin maatalouden rakennemuutoksen myötä. Nyt on meneillään teollisuuden rakennemuutos, joka koettelee ihan samalla tavalla SDP:tä ja vasemmistoliittoa.

- Toiselta reunalta vasemmistoa syövät sitten vihreät, joita voi pitää näiden vaalien toisena voittajana Soinin ohella. Keskustalta meni vuoden 1970 vaalien 20 vuotta ennen kuin se palasi kamppailemaan suurimman puolueen asemasta. Mielestäni vasemmiston kriisi on nyt yhtä syvä kuin keskustapuolueella 40 vuotta sitten, Laaninen kirjoitti.

Lähteet: YLE Uutiset