1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Uusia poroloisia leviää pohjoiseen

Ilmastonmuutos ja lämpimät kesät edesauttavat uusien loisten leviämistä poroihin ja muihin hirvieläimiin. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tutkimusten mukaan hyönteisten välittämät sisäloiset ovat yleistyneet Suomessa viime vuosina.

Kuva: YLE

Uusin löydös on hirvieläinten imusuonistossa elävä sukkulamato evirafilaria. Eläinten imusuonistosta löydetty sukkulamato on levinnyt ensimmäistä kertaa myös poroihin pohjoisinta Lappia myöten.

Eviran tutkijan Sauli Laaksosen mukaan poroloisten leviämistä pitää selvittää yhteispohjoismaisella tutkimuksella.

- Uhkakuvia ilmastonlämpenemisen vaikutuksesta hirvieläinten loisesiintyvyyteen arktisilla alueilla on. Muun muassa miten loiset vaikuttavat myöhemmin koko populaation terveyteen ja hyvinvointiin.

Leviää lämpimällä säällä

Sauli Laaksonen sanoo, että evirafilaria-sukkulamato on niin uusi löydös poroissa ja hirvissä, että sitä ei vielä tunneta kovin hyvin. Tiedossa on, että se leviää hyönteisvälitteisesti ja esiintyminen riippuu kesän lämpötiloista.

Lämpiminä kesinä 2003-2005 loinen oli hyvin yleinen, mutta parina viime vuonna sen esiintyminen poroissa on vähentynyt.

Jotta loisen vaikutuksista porojen terveyteen tiedettäisiin paremmin yhteispohjoismaista tutkimusta pitäisi lisätä, Laaksonen toteaa.

- Tässä on yhteistutkimuksen paikka, jota pitäisi tehostaa juuri näissä poroja koskevien sairauksissa, koska joka maassa poronhoidon tutkimuksen voimavarat on pienet. Silloin saataisiin ehkä parempia tuloksia.

Porotalouden ajankohtaisia asioita käsitellään paliskuntien edustajakokouksessa Poroparlamentissa Rovaniemellä maanantaina ja tiistaina.