Katusoittajilla on omat lakinsa

Kadulla toisen soittoa ei saa häiritä eikä vahvistimia katsota hyvällä. Turun Radio lähetti keskiviikkona oman kitaristin ja rumpalin Turun kävelykadulle soittamaan.

Kotimaa
Katusoittajia kävelykadulla.
Katusoitto koleassa säässä ei varsinaisesti ole mikään kultakaivos. Eero Mäntymaa (kitara) ja Aleksi Hakala (rumpu) Turun kävelykadulla keskiviikkona.YLE

Katusoittoa kokeilemaan lähtivät toimittajat Aleksi Hakala (djemberumpu) ja Eero Mäntymaa (kitara ja laulu). Ohikulkijoille tarjoiltiin muun muassa Black Sabbathin Paranoidia, Radioheadin Creepiä ja Taiskan Mombasaa.

Sää ei ollut keskiviikkoiltapäivänä katusoittamiseen kaikkein suosiollisin. Reilu kymmenen astetta ja pieni tihkusade kohmettivat soittajien käsiä ja jouduttivat ohikulkijoiden askelia. Parin tunnin soiton jälkeen lantteja oli kertynyt noin kymmenen euron verran.

30 vuotta katusoittoa

Turun tunnetuin katusoittaja on Yrjänä Ermala, joka soittaa melkein jokainen päivä. Takana on kolme vuosikymmentä katutaiteilijan elämää.

- Krooninen rahapula on suurin syy siihen, miksi tätä teen, Ermala tunnustaa.

Pisimmillään hän on soittanut kadulla kuusi tuntia. Katusoittajilla on myös katusoittajan etiikka.

- Pyritään siihen, että ei häiritä toisen soittoa. Tarpeeksi pitkät välimatkat, niin silloin kaikilla on mukavampaa. Myös vahvistimien käyttöä katsotaan pahalla, koska ei kadulle silloin mahdu enää ketään muuta, Ermala kertoo.

Lähteet: YLE Turku