Orisbergin kappelin konservointi loppusuoralla

Rakennus maalattiin SeAMKin konservointi-opiskelijoiden ja talkootyöläisten voimin. Suojelukohteen kunnostukseen saatiin rahat ja ohjeet museovirastolta.

Orisberg, Isokyrö
YLE / Teemu Laitila

Orisbergin vanha kappeli Isossakyrössä oheisrakennuksineen on Carl Ludvig Engelin suunnittelema. Kappeli on rakennettu 1830-luvulla. Kappelin kannatusyhdistyksen puuhamiehet heräsivät viime kesänä rakennuksen maalipinnan huonoon kuntoon ja päättivät pistää toimeksi.

Koska kyseessä on Museoviraston suojelema rakennus, kannatusyhdistys teki puheenjohtajansa Väinö Pollarin johdolla Museovirastoon kunnostusrahoitushakemuksen. Museovirasto myönsi hankkeelle 20.000 euron rahoituksen.

Museoviraston ohjeet vaalivat vanhaa

Orisbergin kappelin väri on vaihtunut vuosisatojen kuluessa punaisesta keltaiseen ja se on maalattu edellisen kerran vuonna 1982. 27 vuotta vanha maali hilseili niin pahasti että oli pakko toimia, Orisbergin kappelin kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Väinö Pollari kertoo. Museoviraston ehtona oli että maalaus tehdään pellavaöljymaalilla Pohjanmaan museon valvonnassa.

Sikafleksit ja muut nykyajan rakennusaineet piti myöskin unohtaa ja käyttää esimerkiksi ikkunoiden kittaamiseen pellavaöljykittiä, jota ennenkin käytettiin, Pollari Jatkaa. Vanhasta maalista raaputettiin käsin pois irtonainen maali ja koko kappelin ulkoseinät maalattiin kahteen kertaan.

Ulkovuori oli hyvässä kunnossa, mutta ulokkeiden kannatinpylväiden juurikoristeet olivat lahonneet. Niitä on vuosien varrella korjailtu ja niiden korjaaminen on jälleen edessä. Pollari harmittelee että koristeet on rakennettu meidän sääolosuhteisiin nähden kummallisesti, joten ne lahoavat helposti. Koristeet tehdään kuitenkin jälleen samalla tavalla kuin ennenkin, koska näin ne alkuperäisissä piirrustuksissa olivat.

Tulevia konservointikohteita

Seuraavaksi tullaan maalaamaan kappelin sisäpuoli. Edellisen huonon katon aikana vesi on päässyt vuotamaan kappelin sisäkattoon ja seinille. Myös rannassa sijaitsevan kellotapulin maalaus tapahtuu lähitulevaisuudessa.

Opiskelijayhteistyö toimii

Orisbergin kappelin maalausurakan suorittavat Seinäjoen Ammattikorkeakoulun konservoinnin koulutusohjelman opiskelijat. Viisi opiskelijaa on aloittanut työt maanantaina 11. toukokuuta ja koko urakan oletetaan olevan valmis juhannukseen mennessä.

Väinö Pollari kiittelee opiskelijoiden poruukkahenkeä ja työtä. Opiskelijoilla on hyvät teoriatiedot ja Pollari, vaikkakin itse on neuvojan asemassa, kertoo oppineensa asioita myös opiskelijoilta.

Taustaa

Isonkyrön Orisbergin kappelin kannatusyhdistys huolehtii kappelialueesta ja järjestää siellä kesäisin toimintaa yhdessä Kansan Raamattuseuran kanssa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa