1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Digikuvaus suosituin taidepäivillä

Lestijokilaakson taidepäivien kahdeksan kulttuurikurssia keskittyvät nyt entistä enemmän Kannuksen Mäkiraonmäelle. Kesän uutuus kirjonta ei vetänyt väkeä, kun taas digikurssille eivät kaikki halukkaat mahtuneet.

taide
Mies kuvaa kameralla, jossa on iso objektiivi.
Kalle Niskala / YLE

Taidepäivien tämän vuoden uutuus luova kirjonta jouduttiin perumaan osanottajien vähyyden vuoksi. Nyt yli kahdeksankymmentä opiskelijaa jakaantuvat muun muassa akvarellimaalauksen, taidegrafiikan, elävän mallin piirustuksen ja luovan kirjoittamisen kursseille.

- Se, mikä tänne vuodesta toiseen vetää ihmisiä on ehkä perinne ja samalla mukava kesän aloitus. Taidepäivät ovat aina kesäkuun alkupuolella, ja siitä alkaa monelle kesä, sanoo Kannuksen kaupungin kulttuuritoimenohjaaja Sirkka Laurila.

Taidepäivien teema on tänä vuonna "yksissä tuumin".

- Saimme tänne Mäkiraonmäelle suurimman osan näistä kursseista, että pääsemme vielä enemmän yhdessä toimimaan.

Digikurssi suosituin

Raahessa kasvanut Jasse Hast tuli ensi kertaa Lestijokilaakson taidepäiville opiskelemaan valokuvausta vuonna 1995. Vuosi 2001 heitti hänet digikuvauskurssin opettajaksi. Kaikki halukkaat eivät jokavuotisille digikursseille mahdu.

- Luulen, että tänä päivänä kun digilaitteistot ovat yleistyneet ihmisiä kiinnostaa enemmän oppia saamaan sieltä enemmän irti niistä ominaisuuksista, sanoo kurssin opettaja, freelance-valokuvaaja, kuvankäsittelijä Jasse Hast Hyvinkäältä.

Suosituimman eli digikurssin osallistujista noin puolet ovat uusia, puolet taas monet kerrat sille osallistuneita. Yksi useita kertoja osallistunut on kannuslaislähtöinen kuvataideopettaja Riitta Pajala Turusta.

- Tämä on nyt kuudes kerta ja joka kerta olen oppinut uutta tärkeätä, mitä olen sitten pystynyt talvella soveltamaan siinä omassa työssäni.

Haastavimmaksi osallistuja kokee kuvankäsittelyn tietokoneella.

- Se näkeminen ja näkemään oppiminen on kuvauksessa tärkein asia, mutta sitten siinä vaiheessa kun digikuvaa lähdetään muokkaamaan, niin se on tosi haasteellista sellaiselle ihmiselle, joka ei käytä tietokonetta päivittäin, sanoo Riitta Pajala.

Lähteet: Helena Mehtälä / YLE Keski-Pohjanmaa

Lue seuraavaksi