Hiippakuntavaltuusto esittää toista helluntaipyhää

Kuopion hiippakunnan hiippakuntavaltuusto esittää Suomen Evankelis-Luterilaisen kirkon kirkolliskokoukselle toisen helluntaipyhän palauttamista kalenteriin.

helluntai
YLE / Savo

Aloite on lähtöisin eteläsavolaisesta Joroisten seurakunnasta, jonka kirkkoneuvosto on esittänyt helluntaista kaksoispyhää. Perusteena on korostaa helluntain merkitystä. Aloitteen tekijöiden mukaan helluntai ei nykyisin erotu muista pyhäpäivistä riittävästi, vaikka kyseessä on kirkon kolmanneksi tärkein juhlapyhä.

Hiippakuntavaltuuston esityksessä ei oteta kantaa siihen, olisiko uusi pyhäpäivä helluntain yhteydessä maanantai vai lauantai. Maanantaista mahdollisuutena on kuitenkin keskusteltu. Hiippakuntavaltuusto ei ota myöskään kantaa siihen, olisiko toinen helluntaipyhä yhteiskunnallinen vapaapäivä, sillä tältä kannalta asia ei kuulu sen toimivaltaan.

Helluntaita vietettiin Suomessa kaksipäiväisenä pyhänä vuoteen 1992 saakka. Vuosina 1973 - 1991 pyhäpäivänä vietettiin varsinaisen helluntaipäivän lisäksi myös sitä edeltävää lauantaita, jota kutsuttiin helluntain valmistuspäiväksi.

Kristityt viettävät helluntaita Pyhän Hengen vuodattamisen ja kristillisen kirkon perustamisen muistoksi. Useissa muissa kristillisissä kirkoissa helluntaita vietetään kaksipyhäisenä.

Suomessa helluntain pyhiä oli 1700-luvulla neljä.

Lähteet: YLE Savo