1. yle.fi
  2. Uutiset

Tähtihetki: Frozen River

Epätoivoisessa tilanteessa olevista naisista kertova Frozen River (dvd) on pieni, suureksi kasvava tarina, ja Melissa Leo loistaa pääroolissa, kuvailee Satu Linnapuomi. Poussu kiittää elokuvaa siitä, että se ei ankeasta aiheestaan huolimatta sorru toivottomuuteen.

kulttuuri

Linnapuomi: Elokuva saa odottamaan innolla jatkoa

Frozen River on pieni, suureksi kasvava tarina kahdesta epätoivoisessa tilanteessa olevasta naisesta. Pakkasen keskellä asuntovaunuissaan asuvat, yksin jääneet naiset yrittävät vimmatusti toteuttaa unelmiaan. Aihe voisi johtaa ahdistavaan käsittelytapaan, mutta synkistä teemoistaan huolimatta elokuva säilyttää arkisen valoisuutensa.

Pahoissa taloudellisissa vaikeuksissa olevat naiset, jotka Frozen Riverin alussa tutustuvat hyvin epäsuotuisissa olosuhteissa, päätyvät yhdessä ihmissalakuljetukseen. Heidän suhteensa kehitys on yksi elokuvan kiintopisteistä. Visusti draaman puolella pysyttelevä elokuva kiertää kaikki kliseet, jotka tekisivät Frozen Riveristä tusina-rikosleffan. Päähenkilö Ray (Melissa Leo) tekee ratkaisunsa valtavan paineen alla, ja elokuva saa katsojan myötäelämään hänen tilanteessaan. Rayn ja Lilan (Misty Upham) puolesta ei voi olla jännittämättä ja toivomatta parasta.

Tänä vuonna Oscar-ehdokkaanakin roolistaan ollut Leo tekee erittäin uskottavaa työtä. Pitkän linjan pikkuroolinäyttelijä loistaa pääosassaan. Myös Rayn teini-ikäistä poikaa esittävä Charlie McDermott hurmaa luontevuudellaan. Ohjaaja Courtney Hunt on myös käsikirjoittanut Frozen Riverin. Tämän ohjaajanaisen esikoiselokuva saa odottamaan innolla jatkoa, jota onkin luvassa ensi vuonna elokuvan Northline muodossa.

Satu Linnapuomi

Poussu: Yksi lupaavimpia debyyttiohjauksia

Kaksi Oscar-ehdokkuutta, Tukholman ja Sundancen elokuvajuhlien pääpalkinnot sekä parikymmentä muuta festaripalkintoa eivät riittäneet tuomaan amerikkalaisen Courtney Huntin kirjoittamaa ja ohjaamaa draamaa Frozen River Suomen valkokankaille. Onneksi elokuva on julkaistu edes dvd:nä, sillä kyseessä on yksi viime vuosien lupaavimmista debyyttiohjauksista.

Karun arkinen, mutta ihmiskuvaukseltaan koskettava leffa kertoo asuntovaunussa kahden lapsensa kanssa asuvasta Ray-nimisestä naisesta (Melissa Leo), joka peliriippuvaisen miehensä karattua perheen asuntosäästöt taskussaan ajautuu ihmisten salakuljettajaksi. New Yorkin osavaltion ja Kanadan rajalle sijoittuvan elokuvan toinen päähenkilö on omien raha- ja perheongelmiensa kanssa painiskeleva intiaaninainen (Misty Upham), joka houkuttelee Rayn laittomiin puuhiin helpon rahan toivossa.

Yhdysvaltain köyhien ja syrjäytyneiden elämää ei usein kuvata elokuvissa yhtä realistisesti kuin Huntin pienimuotoisessa, erinomaisesti näytellyssä draamassa. Ankeasta aiheestaan huolimatta elokuva ei sorru toivottomuuteen, vaan henkilöilleen tilaa kehittyä ja katsojalle mahdollisuuden ymmärtää heidän ratkaisujaan.

Tarmo Poussu

Lue seuraavaksi