Shell maksaa Nigeriassa teloitettujen omaisille miljoonia

Kansainvälinen öljy-yhtiö Royal Dutch Shell on lupautunut maksamaan 15,5 miljoonaa dollaria sopiakseen Nigeriassa sitä vastaan nostetun oikeusjutun. Shelliä syytettiin osallisuudesta Nigerian entisen sotilasjuntan ihmisoikeusrikkomuksiin.

Ulkomaat
Shellin johtajisto.
Robert Vos / EPA

Nigerialaisen kirjailijan ja aktivistin Ken Saro-Wiwan ja viiden muun vuonna 1995 teloitetun omaiset ovat vaatineet oikeutta jo yli kymmenen vuoden ajan. Omaiset ovat syyttäneet Shelliä osallisuudesta entisen sotilashallituksen sortotoimiin.

Saro-Wiwa johti väkivallatonta protestia luonnon tuhoamista ja ogoni-heimoon kohdistuneita ihmisoikeusrikkomuksia vastaan Niger-joen suistoalueella. Hänet ja viisi muuta aktivistia hirtettiin marraskuussa 1995. Omaisten mukaan Shellin paikallinen tytäryhtiö avusti maan sotilashallintoa aktivistien kiinniotossa ja hirttämisessä.

Shell on torjunut kaikki syytteet, mutta sopimus säästää öljyjätin oikeudenkäynnin tuomalta nololta julkisuudelta. Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa toukokuussa, mutta sitä siirrettiin toistuvasti, kunnes maanantaina kantajat ilmoittivat sovun syntymisestä.

Saro-Wiwan poika Ken Saro-Wiwa Jr. kertoi uutistoimisto AP:lle, että rahat käytetään paitsi oikeudenkäyntikulujen kattamiseen ja korvaukseen uhrien perheille, myös sosiaalisiin ohjelmiin sijoittavan säätiön perustamiseen Nigeriassa.

Lähteet: AP, AFP