1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Euroopan suurfestareille tiedossa nihkeä kesä

Euroopan suurimmilla musiikkifestivaaleilla on tiedossa hankala kesä talouskriisin takia. Lipunmyynnin kanssa kamppailevat etenkin itä-eurooppaliset festarit.

Talouskriisi tuntuu esimerkiksi Euroopan suurimpiin festivaaleihin kuuluvalla Unkarin Sziget-festivaalilla. Työttömyys koettelee unkarilaisia pahiten 13 vuoteen, joten monet jättävät musiikkifestarit väliin. Paikallisen yleisön vähetessä tapahtuma on pyrkinyt houkuttelemaan paikalle kävijöitä Länsi-Euroopasta, sillä hinnat ovat Itä-Euroopassa edelleen huokeampia. Viime vuosina Sziget onkin vetänyt kävijöitä muun muassa Ranskasta, Saksasta, Hollannista ja Britanniasta.

Useat sponsorit, kuten Nokia, ovat myös vetäytyneet Szigetistä. Länsi-Euroopassa festivaalien tuloista alle kymmenen prosenttia tulee sponsoreilta, kun itä-eurooppalaisissa tapahtumissa osuus on viidennes. Kustannuksista suurin osa katetaan lipputuloilla, joten Budapestissa järjestettävä Sziget onkin joutunut tarjoamaan alennuksia yleisön saamiseksi paikalle. Jos tapahtumaan tulee esimerkiksi 45 ihmisen porukka, kaikki saa puoleen hintaan.

Szigetin kanssa samanlaisten ongelmien kanssa painivat muun muassa Serbian Exit-festivaali sekä Romanian B'esfest.

Viileä tuuli puhaltaa myös Roskildeen

Tiukka taloudellinen tilanne näkyy myös musiikkifestivaaleilla Länsi-Euroopassa. Euroopan suurimpiin festivaaleihin kuuluva Tanskan Roskilde ei esimerkiksi pääse lipunmyynnissään edellisvuosien tasolle. Vaikka tanskalaiset ovat ostaneet lippuja normaaliin tahtiin, festivaali on myynyt huonosti esimerkiksi kruunun heikkenemisestä kärsineessä Ruotsissa. Tapahtuman kävijöistä kolmannes tulee muista Pohjoismaista.

Britannian suurin festivaali Glastonbury laittoi puolestaan pääsyliput myyntiin jo viime vuoden lokakuussa, että liput saataisiin varmasti kaupan. Festivaali myytiinkin loppuun huhtikuussa.

Eurooppalaiset festivaalijärjestäjät arvelevat, että talourkriisin aikana suurimmat festivaalit kuitenkin pärjäävät kattavamman ohjelmistonsa ja nimekkäämpien esiintyjiensä ansiosta. Aikaisempina vuosina useammilla festivaaleilla käyneet kun valitsevat mieluummin yhden ison festivaalin, josta saavat kaiken haluamansa.