1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työpaineet voivat ajaa parisuhteen kriisiin

Yhä useammat pariskunnat ja perheet hakevat ammattiapua ihmissuhdeongelmiinsa. Jonot Väestöliiton perheneuvonnassa ovat kasvaneet ja ajanvaraus on miltei tukossa avunpyynnöistä. Suomalaiset vaativat parisuhteelta entistä enemmän romantiikkaa, ja suhteet ajautuvat kriisiin aiempaa nopeammin.

- Sellainen muutos on urani aikana tapahtunut, että nykyään pariskunnassa sekä mies että nainen ovat yhtä aktiivisia avunhakemisessa ja yhtä hädissään parisuhteen tilanteesta. Aikaisemmin se oli nainen, joka toi vähän raahattuna sen miehen, psykologi Sinikka Kumpula Väestöliitosta kertoo.

Kumpulan mukaan vaatimukset parisuhteelle ovat kasvaneet.

- Ennen tyydyttiin siihen, että yhdessä kasvatetaan lapset ja tehdään työt ja hoidetaan arki ja se on siinä. Ja jos nyt ei mitään suurempaa väkivaltaa ole, niin se on riittävän hyvä. Nykyään kumppanin pitää vastata kaikkiin tunne-elämän tarpeisiin, ja se on iso odotus.

Syrjähypyt suhteen rasitteena

Väestöliitto on kouluttanut paripsykoterapautteja tähän asti perusteellisimmassa koulutusohjelmassa. Parikymmentä keskiviikkona valmistuvaa paripsykoterapeuttia pystyy auttamaan yhä monimuotoisemmissa parisuhdepulmissa.

Työelämä rasittaa vanhemmuutta yhä enemmän. Uus- ja yksinhuoltajaperheiden määrän kasvu luo pienten lasten vanhemmille monimuotoisempia ongelmia kuin ennen. Samaan aikaan perheiden tukiverkostot harventuvat.

Kumpula mukaan vaikeudet kotona ja töissä voivat johtaa irtosuhteisin.

- Jos ei jaksa ja on väsynyt kodista, parisuhteesta sekä työelämästä, se saattaa näkyä lisääntyvinä sivusuhteina ja romansseina, joissa pääsee vähän lepäämään arjesta ja vaatimuksista. En tiedä, onko tämä yksi syy, miksi syrjähyppyjä on kuormittamassa meidän palveluja enemmän kuin aikaisemmin.

Kumpula sanoo, että parien haasteena on rakentaa suhteestaan turvapaikka, missä molemmat osapuolet voivat saada kannustusta, rohkaisua ja lohdutusta. Hänen mielestään terapia on hyvä hoitomuoto, jonne menemistä parien ei pidä nolostella.