1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Demareiden viesti ei mennyt perille

SDP:ssä on jatkettu katkeran eurovaalitappion sulattelua. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tarja Filatovin mukaan SDP:n viesti ei ole mennyt perille. Filatov uskoo, että työttömyyden kasvu ja palvelujen heikkeneminen kääntävät poliittisen asetelman SDP:n eduksi ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

SDP:n Arto Bryggare (vas.), Petra Paasilinna, Jutta Urpilainen, Pilvi Torsti ja Fredrik Almqvist kampanjoivat Helsingin Kolmen sepän aukiolla lauantaina. Kuva: YLE

SDP:n puoluehallitus ruotii eurovaalitappiota keskiviikkona. Luvassa ei ole mitään päiden pudottelua. Pikemminkin päiden pyörittelyä, että miten tässä näin pääsi käymään. Kaikkien aikojen heikoimman kuntavaalituloksen perään tuli nyt kaikkien aikojen heikoin eurovaalitulos.

Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Tarja Filatovin puhelin on vilkkunut tekstiviestejä.

- Juuri sain tekstiviestin, jossa todettiin, että ilmaa ei voi valita. Mutta vakavasti ottaen tämä on kyllä itsetutkiskelun paikka, että millä viesti saadaan paremmin perille, Filatov sanoo.

Katkera pettymys

Demarin pääkirjoitus kuvasi tulosta katkeraksi pettymykseksi ja ihmetteli, että SDP ei ole pystynyt mitenkään hyödyntämään oppositioasemaansa vaikeissa taloudellisissa oloissa.

Filatov uskoo SDP:n viestin purevan, kun ajat vielä tästä huononevat.

-Uskon, että tämä vaikuttaa poliittiseen asetelmaan aika voimakkaasti. Tähän asti ihmiset ovat kokeneet positiivisia asioita. Palkankorotukset olivat kohtuulliset, veronkevennykset ovat näkyneet rahapussissa, korot ovat laskeneet talouden muutosten vuoksi ja se on näkynyt ikään kuin kepeämpänä elämänä.

-Mutta nyt tämä ilo kääntyy varjopuoleksi. Kun veroeuroja tuhlataan veronkevennyksiin, niin se näkyy palveluissa ja kuntien verotuksessa ensi syksynä, Filatov ennakoi.

Missä miehet?

Kommenteissa on kummasteltu muun muassa, missä demarimiehet oikein luuraavat. Eurovaalien loppusuoralla puheenjohtaja Jutta Urpilainen haki tuulensuojaa SAK:n entisen puheenjohtajan Lauri Ihalaisen takaa, mutta tehdas - Suomessa ääniä vuoti Timo Soinille. Filatov myöntää, että työmiehen luottamus on ohentunut.

- Se on varmaan ohentunut. Sitä on minusta turha kiistää tällaisen vaalituloksen jälkeen. Se ei ole niin itsestään selvää. Ihmiset eivät koe automaattisesti kuuluvansa työväenluokkaan tai äänestäisi automaattisesti vasemmistopuolueita, jos ollaan perinteisessä duunariammatissa.

- Ja kun koko ammattikunta on turbulenssissa globaalin talouden vuoksi, niin olisi ihme, jos se ei vaikuttaisi myös puolueisiin. Mutta ei kaikki siellä porvareiden kultalautasillakaan elä ja se todellisuus alkaa näkyä enemmän ja enemmän, Filatobv uskoo.

Ei nopeita ratkaisuja

Puoluejohtoa ei voida vaihtaa joka vuosi.

- Meillä on vuoden vanha puoluejohto ja minun mielestäni se tekee parhaansa. Ja koska tämä aika on niin vaikea, niin olisi aika valheellista sanoa, että jokaiseen asiaan on sormia napsauttamalla uusi vastaus, Filatov toteaa.