ÄKT kiistelee Muusikkojen liiton kanssa tekijänoikeuksista

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT tyrmää Muusikkojen liiton ehdotuksen kohtuullisesta tekijänoikeuskorvauksesta. Yksityisille taiteilijoille halutaan taata kohtuullinen korvaus tekijänoikeuksien luovuttamisesta levy-yhtiöille.

kulttuuri
Mikrofoni
Mika Kanerva / YLE

Asiaa valmistellaan opetusministeriön asettamassa tekijänoikeustoimikunnassa.

Tällä hetkellä osapuolet ovat eri mieltä tekijänoikeuskysymyksistä. Suomen ääni- ja kuvatallennetuottajien toiminnanjohtaja Arto Alaspää toteaa, että takuukorvaus tekijänoikeuksista muodostaisi alalle kartellin:

- Toimialajärjestönä tuottajat eivät voi lähteä määrittelemään yritysten välille kilpailuehtoja, mihin tällainen takuujärjestelmä liittyisi jollain tavalla. Emme voi mennä yksittäisiä kaupanehtoja sopimaan, vaan ne jäävät edelleen yksittäisten sopimusten varaan.

Muusikkojen liiton puheenjohtajan Ahti Vänttisen mukaan takuukorvaus on toimittajien keksimä termi.

- Kantava ajatus on se, että pitäisi saada kohtuullinen korvaus, ja sellaista lainsäädäntöä voidaan halutessa hyvin tehdä. Ei se puutu kilpailuolosuhteisiin.

ÄKT:n toiminnanjohtajan Arto Alaspään mukaan yksittäisillä muusikoilla on mahdollisuus neuvotella asioista.

- Kyllä heillä on omaan suoritteeseensa nähden mahdollisuus sopia asioista ja neuvotella niistä. Mitä tunnetumpi taiteilija, sitä paremmat mahdollisuudet neuvotella.

Muusikkojen liiton Ahti Vänttinen toteaa, että tähän saakka ongelmia on ollut etenkin nuorilla aloittelevilla muusikoilla. Suurten levy-yhtiöiden kanssa ei voi neuvotella, koska sopijaosapuolet ovat niin eri paria.

Kiista tekijänoikeuksista ei koske ainoastaan muusikoita, vaan asiasta väännetään kättä muillakin luovilla aloilla.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset / Kaisa Alenius