1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Raakaa showpainia nähdään jälleen Suomessa

Amerikkalainen showpaini yrittää vallata Euroopan ja Aasian. Yhdysvalloissa show- eli ammattipainin suosio on hiipunut vapaaottelun kasvun ja taloustaantuman seurauksena. Osana kansainvälistymisstrategiaa showpainitähdet rantautuvat tänään myös Suomeen.

Kuva: Fight Club Finland

World Wrestling Entertainment -showpainipromootion Raw-kiertue tuo Helsinkiin showpainitähtiä neljän vuoden tauon jälkeen. Painikehässä nähdään muun muassa Renny Harlinin tuoreimman 12 rounds -elokuvan pääosanäyttelijä John Cena, joka on monen suomalaisen suosikki.

- Se on sellainen positiivinen kaveri ja urheilullinen muutenkin. Tykkään sen asenteesta, kuvailee suosikkiaan hyvinkääläinen showpainifani Ville Niemi.

Showpaini on kirjaimellisesti urheiluviihdettä, sillä ennaltasovitut juonikuviot ja ottelutulokset ovat keskeinen osa painitapahtumia. Tämä ei kuitenkaan haittaa katsojia, pikemminkin päinvastoin.

-Se on ihan mukavaa katsella. Värikästä ja paljon yleisöä - hyvä tunnelma muutenkin, sanoo showpainifani Ville Niemi.

Helppoa showpaini ei silti ole, sillä akrobaattiset painiliikkeet vaativat iskunkestävyyttä ja hyvää fysiikkaa. Heitot ja iskut tuntuvat kehossa, vaikka liikkeet tehdäänkin yhteistyössä painivastustajan kanssa.

- Varsinainen paini ei ole näyttelemistä, sillä nämä liikkeet tapahtuvat ihan aidosti, kertoo entinen Suomen mestari Stark Adder.

Kovien heittojen ja kaatumisten vuoksi monet painijat elävätkin kiertueiden aikana kipulääkkeiden voimalla. Painitähti John Cena onkin kertonut liikuntafysiologian yliopistotutkinnostaan olevan suunnatonta hyötyä turnauskestävyyden ylläpitämisessä. Viime vuonna WWE järjesti peräti 319 painitapahtumaa, joista vajaa 80 ulkomailla.

Suomalaiset showpainin maailmassa

Showpainilla on Suomessa yllättävän pitkät perinteet. 1900-luvun alussa moni olympiatyylin kilpapainija lähti amatööriuran jälkeen joko Venäjälle tai Yhdysvaltoihin takomaan rahaa kiertävien sirkusten mukana. Vaikka jo tuolloin osa ottelutuloksista oli ennalta sovittuja, ainakin aikalaiskertomusten mukaan kyseessä oli pääosin oikeaa "vapaapainia", jossa väännettiin tosissaan voitosta. Esimerkiksi 1920-luvulla Armas Laitisen käsi murtui haasteottelussa, kun ammattipainin väljät säännöt tulivat yllätyksenä kreikkalais-roomalaiseen painitapaan tottuneelle suomalaiselle.

Modernin showpainin aikakaudella suomalaisia ei enää ole näkynyt ammattipainikehässä Tony Halmetta lukuunottamatta. Halme esiintyi 1990-luvun alussa pahana Ludvig Borga -nimisenä hahmona WWF-promootiossa. Aika näyttää nouseeko uusia suomalaiskykyjä kotikutoisen Fight Club Finland (siirryt toiseen palveluun) -promootion kautta. Sen riveissä on tällä hetkellä 14 showpainijaa.

-Ulkomailta on jo tullut kommentteja, että täällä on ammatillisesti yllättävän kova taso, kertoo Stark Adder.

Suomalaispainija toivoo, että lisääntyvä medianäkyvyys tuo lisäpotkua myös kotimaiseen showpainiin. Kansainvälisille areenoille on kuitenkin vaikea päästä, koska varsinkin Yhdysvalloissa painijoilta edellytetään lähes kilpakehonrakentajan vartaloa ja hyvää ulosantia.