Irlannissa marssittiin hyväksikäytettyjen lasten puolesta

Irlannin pääkaupungissa Dublinissa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään katolisen kirkon ylläpitämissä lastenkodeissa hyväksikäytettyjen lasten puolesta. Viime kuussa julkistettu viranomaistutkimus paljasti väkivaltaisten rangaistusten ja seksuaalisen hyväksikäytön olleen pitkään lastenkotien arkipäivää.

Ulkomaat

Keskiviikon hiljaiseen mielenosoitukseen osallistuneet kantoivat nuoruutta symbolisoivia valkoisia nauhoja sekä lasten kenkiä, jotka he laskivat parlamenttirakennuksen edustalle. Mielenosoittajia johti neljä hyväksikäytön uhria.

Mielenosoittajat vaativat vetoomuksestaan oikeutta ja syyllisten saattamista vastuuseen sekä hyvitystä lapsia vastaan tehdyistä rikoksista. Yksi mielenosoituksen tavoitteista on painostaa uskonnollisia yhteisöjä lisäämään panostustaan uhreille korvausta maksavaan rahastoon.

Marssi oli tarkoitus järjestää samaan aikaan, kun parlamentti keskustelee hyväksikäytöstä kertovasta raportista. Keskustelua kuitenkin lykättiin, koska parlamentti äänesti hallitusta vastaan vaalitappion vuoksi esitetystä epäluottamuslauseesta. Pääministeri Brian Cowen hallituksineen läpäisi äänestyksen luvuin 85 - 79.

Tutkimus: Orjuutusta ja hyväksikäyttöä

Toukokuussa julkaistussa tutkimuksessa paljastettiin, että kirkon ylläpitämä lastenkotijärjestelmä kohteli lapsia ennemmin vankeina ja orjina kuin ihmisinä, joille olisi kuulunut oikeus varttua aikuisiksi turvallisissa oloissa.

Viranomaisten tutkimus kattoi 60 vuoden ajanjakson aina 1980-luvulle asti. Järjestelmän uhrit ovat nyt 50 - 80-vuotiaita, ja monet eivät koskaan toipuneet traumoistaan.

Poikakotien asukkaat kertoivat selvityksen tehneelle komissiolle, että he joutuivat laitoksissa toistuvasti seksuaalisen ja muun väkivallan kohteeksi. Suurin osa syytöksistä kohdistui katolisen Kristityt veljet -munkkikunnan ylläpitämiin laitoksiin.

Tytöille tarkoitetuissa nunnien ylläpitämissä laitoksissa seksuaalinen väkivalta oli paljon harvinaisempaa, mutta lyömistä ja tyttöjen nöyryyttämistä nunnatkaan eivät kaihtaneet.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset