1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. leirintä

Kesäleirit kisaavat osallistujista

Lasten ja nuorten harrasteleirit käyvät kovaa kisaa osallistujista. Esimerkiksi Ilomantsin kanteleleirille riittää vuodesta toiseen harrastajia, mutta perinteikäs Rääkkylän kansanmusiikkileiri joudutaan perumaan jo toistamiseen osanottajapulan vuoksi.

Kuva: YLE / Ari Haimakainen

Ilomantsin järjestyksessään 38. kanteleleiri tarjoilee tänä kesänä oppia reilulle viidellekymmenelle harrastajalle. Leiriläiset tulevat pääosin Etelä-Suomesta, mutta mukana on osallistujia aina Venäjää ja Japania myöten. Yksi Ilomantsin kanteleleirin suosion salaisuuksista on kanteleensoiton ja kanteleenrakentamisen opetuksen yhdistäminen. Samanlaisia leirejä on vain kaksi maailmassa.

- Jyväskyläläinen kanteleopettajani suositteli tätä Ilomantsin kurssia. Tämän viikon leirin aikana minulla on pääaineena kymmenenkielinen kantele ja sivuaineena viisikielinen kantele. Lisäksi osallistun kansanlaulukurssille, musiikin perusteet-tunneille sekä pääsen rakentamaan oman kanteleen, iloitsee japanilainen Chifuyu Otani.

Espoolaiset, 14-vuotiaat Suvi Vendelin ja Sanni Virta ovat käyneet Ilomantsin leirillä jo useana vuonna peräkkäin.

- Täällä on niin hyvät opettajat ja mukava tunnelma. Joka vuosi on ollut hauskaa ja kotia lähtiessä on aina haikea tunnelma, Suvi ja Sanni summaavat.

Osallistujamäärät ovat Ilomantsissakin välillä lopahtaneet, mutta leirit on aina saatu järjestettyä.

- Jos jättää yhdenkin leirin järjestämättä kantelistit kyllä etsivät korvaavat leirit. Sitten heitä onkin vaikea saada houkuteltua tauon jälkeen takaisin. Me yritetään siis kaikin keinoin saada pysymään ilomantsilaiset tunnelmat leiriläisten mielissä ja näin heidät palaamaan vuosi toisensa jälkeen leireille, kertoo leirijohtaja Saila Kinnunen.

Kihauksen leiri peruttiin toistamiseen

Rääkkylän kansanmusiikkitapahtuma Kihauksen yhteydessä jo vuosikymmeniä järjestetty kansanmusiikin ja kansantanssin leiri jouduttiin perumaan viime kesänä osallistujien puutteessa. Tänä vuonna Pohjois-Karjalan Nuorisoseurojen Liitto laittoi leirin markkinointiin uudella tavalla aikaa ja rahaa, mutta silti harrastajia ilmoittautui leirille liian vähän.

- Tämä oli todella suuri pettymys. Jatkettiin ilmoittautumisaikaa ja laskettiin osallistujatavoitetta viidestäkymmenestä kolmeenkymmeneen, mutta silti leiriä ei saatu kasaan. Ilmoittautuneita oli vain 13, eikä leirin järjestäminen enää kannattanut, harmittelee Pohjois-Karjalan Nuorisoseurojen Liiton vt. toiminnanjohtaja Teija Nuutinen.

Pohjois-Karjalan Nuorisoseurojen Liitto on vastannut leirin järjestämisestä kahden vuoden ajan. Kahden leirin perumisen jälkeen yhdistys luopuu leirin järjestämisvastuusta.