1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Heijastuksia Hämeenlinnan Taidemuseossa

Hämeenlinnan Taidemuseossa kesän teemana ovat peiliaiheet ja peilautuminen taiteessa. Näyttelyn nimi on Heijastuksia. Peili on muuttunut turhamaisuuden symbolista nykytaiteen keinoksi.

kulttuuri
Amanuenssi Katri Päivärinta ja Gunnar Berndtsonin Morsiamen laulu
Amanuenssi Katri Päivärinta ja Gunnar Berndtsonin Morsiamen lauluYLE Häme / Markku Karvonen

Taiteessa moraalin peili on muuttunut yhteiskunnan peiliksi. Peili on vaihtunut kuvataiteessa yleellisyysesineestä ja naisellisen turhamaisuuden kuvaajasta ensin arkiseksi käyttöesineeksi, sitten nykytaiteen keinoksi laajentaa tilaa ja vetää katsoja osaksi teosta.

Heijastuksia on kolmen taidemuseon yhteisnäyttely, joka on ollut jo esillä Vaasassa ja Turussa. Yhteisestä rungosta huolimatta kukin museo on rakentanut näyttelyn omansa näköiseksi ja osa teoksista on vaihtunut. Hämeenlinnan Taidemuseo on täydentänyt näyttelyä teoksilla myös omista kokoelmistaan. Teoksia on eri aikakausilta yhteensä 80.

Näyttelyn kokonaisuuksia ovat mm. Narkissos-teema ja taiteilijoiden omakuvat. Museo kuvaa näyttelyä mm. näin: "Peili on ollut muuntumisen näyttämö ja mahdollisuuksien tila. Sen edessä voi naamioitua ja saada yhteyden omiin haavekuviinsa. Peilin mystinen ja luova voima on säilynyt. Muistoja heijastellaan, kokemuksia peilaillaan. Heijastavat pinnat houkuttelevat leikittelyyn toteutuksessa."

Kesäajan taiteilijoita Hämeenlinnan Taidemuseossa ovat mm. Gunnar Berndtson, Pekka Jylhä, Magnus Enckell, Anu Tuominen, Elin Danielson-Gambogi, Ellen Thesleff, Ester Helenius, Eero Hiironen, Kerttu Horila ja Kimmo Schroderus.

Lähteet: YLE Häme / Markku Karvonen

Lue seuraavaksi