Yksi kuoli ammuskelussa Washingtonin juutalaismuseossa

Yksi ihminen on kuollut ja toinen haavoittunut ampumavälikohtauksessa juutalaisvainojen museossa Yhdysvalloissa. Ampujalla on yhteyksiä rasistisiin järjestöihin.

Kuva: Reuters-TV

Haulikolla aseistautunut mies käveli sisään washingtonilaiseen museoon ja ampui vartijaa. Vartija kuoli vammoihinsa sairaalassa, ja myös ampuja haavoittui laukaustenvaihdossa kriittisesti.

Uutistoimistojen mukaan ampuja on 88-vuotias mies, jolla on pitkät yhteydet valkoisten ylivaltaa ajaviin ja hallituksen vastaisiin järjestöihin. Hän on aiemmin kärsinyt kuuden vuoden vankeustuomion yritettyään siepata Yhdysvaltain keskuspankin johtokunnan jäseniä.

Washingtonin keskustassa puolen kilometrin päässä Valkoisesta talosta sijaitseva museo on suosittu vierailukohde. Siellä käy 1,7 miljoonaa ihmistä vuodessa. Ammuskelun sattuessa museossa oli muun muassa koululaisryhmiä. Museo tyhjennettiin vieraista ja alue eristettiin ammuskelun jälkeen.

Museolla on yleensä vartijat sekä ulkopuolella että aulassa. Sisään pääsee vain metallinpaljastimen kautta, ja kaikki kassit tarkastetaan.

Obama järkyttyi

Presidentti Barack Obama sanoo olevansa järkyttynyt juutalaisvainojen museossa sattuneesta ammuskelusta. Obama kuvailee välikohtausta pöyristyttäväksi teoksi, joka muistuttaa ihmisiä olemaan valppaina toimimaan antisemitismiä ja muita ennakkoluuloja vastaan.