Hyppää sisältöön

Epäileväinen kokki tekisi citykanista rosvopaistia

Kasvikset sihahtavat kuumalle paistotasolle saaristolaistunnelmaa tarjoavassa tilausravintolassa Helsingin edustan saaressa. Kokki Leo Lappalainen vierastaa äkkiseltään ajatusta, että hän käyttäisi citykania aterian raaka-aineena.

- Jos ajatellaan mitä citykani on syönyt ja minkälaisen saastemäärän se on saanut kehoonsa, tuntuu aika epätodennäköiseltä. Mutta tietysti Helsingin viheralueet ovat aika laajoja. Jos mennään tuonne pohjoisempaan suuntaan, niin voisi kenties saada parempaa kania, Lappalainen arvelee.

Eviran tutkimus kumoaa ainakin osittain Lappalaisen ennakkoluulon, sillä kaninlihasta löytyneet raskasmetallimäärät olivat mitättömiä kanien pyyntipaikoista riippumatta. Tosin muiden haitta-aineiden jäämät odottavat vielä tutkimuksia.

Mahdollisiin makuhaittoihin Lappalaiselta löytyisi tarvittaessa konsti.

- Nykyäänhän on tietysti hyviä marinadeja, joilla saa poistettua ainakin suurimmat makuhaitat, Lappalainen naurahtaa.

Vaikka kania syödään ympäri maailmaa, Lappalaisen kohdalla marinoituun citykaniin siirtyminen vaatisi pula-aikoja.

- Jos odottelemme huonompia aikoja, niin sitten päädytään siihen. Mutta vielä on muita hyviä raaka-aineita, joista voidaan ruokaa valmistaa.

Lappalainen panisi citykanin edelle muun riistan ja kalat. Mutta jos ateria pitäisi valmistaa kanista, mitä syntyisi?

- Kani sopisi aika hyvin rosvopaistityyliin luonnossa suoraan tehtynä, ettei tarvitsisi mitään lisägrillejä eikä uuniakaan.

Kyytipojaksi makua ryydittämään Lappalainen panisi näin kesällä kotimaisia vihanneksia.

.
.