Kiina puolustaa tietokoneiden sensuuriohjelmaa

Kiinan valtiolliset tiedotusvälineet ovat puolustaneet voimakkaasti valtion suunnittelemaa internet-sensuuriohjelmaa. Uusi jokaiselle uudelle tietokoneelle asennettavaa sensuuriohjelma on saanut osakseen mittavaa kritiikkiä Kiinassa ja ulkomailta.

Ulkomaat

Kiinan valtion tv-kanava CCTV kertoi uutislähetyksessään päivällä, että "valtava määrä" vanhempia ja asiantuntijoita on kertonut tukevansa valtion Vihreäksi padoksi nimittämää ohjelmistoa. Samanlainen raportti ilmestyi kommunistipuolueen lehdessä, joka myös ylisti ohjelmistoa läpimurroksi "internetin sivistyneessä käytössä."

Kiina edellyttää heinäkuusta alkaen, että uusi suodatusohjelmisto toimitetaan jokaisen uuden tietokoneen mukana joko asennettuna koneelle tai erillisellä levykkeellä. Hallituksen mukaan ohjelmiston tarkoitus on pornon ja väkivallan suodattaminen.

Käytännössä ohjelmiston on kuitenkin havaittu sensuroivan laajemminkin internetin sisältöä, pääsy esimerkiksi homoseksuaalisuutta käsitteleville sivuille on estetty. Asiantuntijoiden mukaan ohjelmisto saattaa lisäksi aiheuttaa käyttäjille tietoturvaongelmia.

Kiinassa on 250 miljoonaa internetin käyttäjää.

Lähteet: AP