1. yle.fi
  2. Uutiset

Anttila: Saimaan alueen ihmisten sitouduttava norpan suojeluun

Saimaanorpan verkkokalastuskielto ei auta, jos siihen ei sitouduta, korostaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.). Anttilan mukaan saimaanorpan suojelun kannalta on erittäin tärkeää, että Saimaan paikallinen väestö on sitoutunut suojeluun.

luonto
Saimaannorppa
Norppasuojelu voi aiheuttaa tulonmenetystä ammattikalastajalle.Yle

- Paikallinen väestö on osoittanut halua vapaaehtoisiin, sopimuspohjaisiin kalastusrajoituksiin, Anttila sanoo.

Maa- ja metsätalousministeri on aikaisemmin kertonut luottavansa saimaannorpan vapaaehtoiseen suojeluun. Hän uskoo, että vapaaehtoisesta suojelusta tulee Saimaalle kansanliike ja kalastuksen täyskielto voisi johtaa koko suojelun vastustukseen.

Anttilan esitys on saanut runsaasti kritiikkiä. Suomen luonnonsuojeluliitto on kertonut pitävänsä maa- ja metsätalousministeriön esitystä törkeänä piittaamattomuutena. Liiton mielestä Anttilan esitys vaarantaa saimaannorpan tulevaisuuden. Luonnosuojeluliiton mielestä määräykset eivät estä norpan ajautumista sukupuuttoon.

Anttilan mielestä asetusta arvostelleet tahot eivät ota huomioon, että täydellisen kiellon valvonta on vaikeaa, jos kieltoa ei haluta syystä tai toisesta noudattaa. Ministeri Anttila muistuttaa myös, että uusi saimaannorppaa suojeleva asetus tehtiin työryhmän yksimielisen esityksen mukaisena.

Maa- ja metsätalousministeriön uusi asetus tulee voimaan toukokuun alussa. Asetuksella määrätään kalastusrajoituksia Saimaan alueelle. Lausuntokierroksen jälkeen asetukseen on tehty myönnytys ammattikalastajille. He saavat käyttää paksusiimaisia verkkoja vielä kahden vuoden ajan. Ohutsiimaisiin verkkoihin siirtymisen uskotaan vähentävän norppien takentumista verkkoihin.

Luonnonsuojeluliiton mukaan saimaanorpan kanta on tällä hetkellä 260 yksilöä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi