Taksilakia kiertävät kuorma-autokyydit saatetaan kieltää

Liikenneministeriö harkitsee kuorma-autoilla ajettavan taksiliikenteen kieltämistä. Nykyinen taksilaki koskee vain henkilöautoja. Jos autot on rekisteröity kuorma-autoiksi, ei esimerkiksi taksilupaa tarvita.

Kotimaa
Mies ottaa taksikupua muistuttavaa tunnusta pois auton katolta.
YLE

Pääkaupunkiseudun taksit ovat saaneet uuden kilpailijan. Pieniltä busseilta näyttäviä autoja rekisteröidään kuorma-autoiksi, ja näin vältetään taksilain sääntelyn piiriin joutuminen. Lakipykälät koskevat vain henkilöautoja. Yrittäjältä ei tämän vuoksi vaadita taksilupaa eikä taksikurssia. Yrittäjä voi myös hinnoitella ajon perinteisiä takseja halvemmaksi.

TJP Lines -yhtiön toimitusjohtaja Timo Pohjaranta myöntää, että liikeidea perustuu nimenomaan siihen, että taksilaki ei ulotu kuorma-autoihin. Keskiviikkona yritys koulutti Helsingissä 16:tta uutta kuljettajaa. Tavoitteena on laajentua koko Suomeen.

- Olemme kaavailleet noin 200 auton kalustoa. Hakijoita on valtavasti. Heistä seulotaan ihmisiä, joilla on tietyn kaupungin paikallistuntemusta, kuvaa Pohjaranta yrityksen rekrytointeja.

Taksiliitto näreissään

Taksiliiton toimitusjohtaja Lauri Säynäjoki arvioi, että kuorma-autolla liikennöivät yrittäjät hyödyntävät lakiin jäänyttä porsaanreikää. Taksiliitto ei muutenkaan sulata sen tontille tulevia uusia yrittäjiä.

- Suomessa on enemmän takseja kuin koskaan ja kysyntä syöksyy. Tässäkään mielessä ei tarvita tällaista palvelua, toteaa Säynäjoki

Taksimaisia kyytejä on tarjottu aiemminkin. Lahdessa paikallinen yrittäjä pyöritti kyytipalvelua mopoautoilla jo vuonna 2006, mutta sittemmin toiminta kiellettiin.

Komisario Dennis Pasterstein Helsingin liikennepoliisista toteaa, että kuorma-autokyyteihin ei voi puuttua nykyisen taksilain perusteella. Periaatteessa palvelua voi tarjota vaikka mönkijällä.

Lakia tiukennetaan?

Liikenneministeriössä harkitaan lain tiukentamista, sanoo ylijohtaja Juhani Tervala Liikenne- ja viestintäministeriön liikennepolitiikan osastolta.

- Yksi keino on, että muutetaan lakia ja tällainen kielletään. On päivänselvää, että jos joku harrastaa tällaista ja antaa ymmärtää sen olevan taksitoimintaa, niin sehän on laitonta.

Ennen mahdollisia taksilain muutoksia viranomaiset saattavat puuttua asiaan harhaanjohtavaa markkinointia koskevan lainsäädännön kautta. Kuorma-autojen katoilla loistaa kovasti taksikupua muistuttava tunnus, vaikka kyseessä ei ole laissa tarkoitettu taksitoiminta.

Lähteet: YLE Uutiset / Tuomas Kerkkänen