Keravalla kytee koulusota

Keravan koulusäästöt ovat jälleen saaneet vanhemmat kuohuksiin. Pitkään suunniteltujen säästöjen symboliksi noussut Kanniston koulu sulki ovensa lukuvuoden päätteeksi ja nyt osa päättäjistä puuhaa lisää sulkemisia.

Keravalla pitkään hautunut taistelu koulujen kohtalosta on leimahtanut tänä keväänä ilmiliekkeihin. Kanniston koulu sulki ovensa toukokuussa ja myös Keskuskoulun luukulle on kaavailtu lappua

Kanniston sulkemista on perusteltu sillä, että alueen muista kouluista löytyy riittävästi tiloja koulun oppilaille.

- Kun talous on mikä on, niin meidän pitää katsoa, että eurot käytetään fiksusti, eli mieluummin opetukseen kuin seiniin, perustelee Keravan kaupunginhallituksen jäsen, kokoomuslainen Elina Laavi.

Kaupungin päättäjät eivät kuitenkaan ole olleet säästökohteista yksimielisiä. Vasemmisto on vastustanut koulujen sulkemista.

- Kanniston alueelle on tulossa tulevina vuosina uutta asutusta, jolloin koulupaikkoja tarvitaan. Tulee kalliiksi perustaa uudestaan kouluja, jos ne on kerran lopetettu, huomauttaa kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen vasemmistoliiton Pia Lohikoski.

Suuria kouluja, pieniä luokkia

Sulkemisia ajavan kokoomuksen mielestä säästöjä on saatava pienemmän pahan periaatteella. Kouluja voidaan paisuttaa kunhan opetuksesta ja luokkien koosta ei tingitä.

Laavin mukaan tiloista säästäminen ei kuitenkaan tule näkymään ainakaan ensi syksynä luokkakokojen pienentämisenä. Vaikka säästöihin sitoudutaan, niillä saatavia parannuksia ei siis vielä ole näköpiirissä.

- Luokkakokojen pienentämiseen me tarvitsisimme ihan oma ohjelman, joka vaatii enemmän aikaa, Laavi toteaa.

Kunnallispolitiikan kuuma peruna

Kouluverkon muutoksista onkin hiljalleen paisunut Keravalla kunnallispoliittinen pullataikina. Opetuslautakunta päätti jo kertaalleen säilyttää Kanniston koulun, mutta kaupunginhallitus nappasi valtikan itselleen ja päätti lakkauttaa koulun. Nyt kiista on esillä tiistai-illan valtuuston kokouksessa, missä asiasta päästäneen lopulta äänestämään.

Vanhemmat aikovat kerääntyä kokoukseen ilmaisemaan mielipiteensä asiasta. Heillä on vasemmiston kanssa sama tavoite. Heidän mielestään kouluverkkoselvitys on saatava avoimeen keskusteluun ja vanhempien mielipiteitä on kuultava.

- Päätökset on tehtävä niin kuin kuntalaki edellyttää. Valtuusto edustaa ylintä päätösvaltaa, joten sen on tehtävä päätös koulujen kohtalosta, ei hallituksen enemmistön, toteaa lakkautetun Kanniston koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Sakari Meriläinen.