1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. purjehdus

Jollakurssilla opitaan kryssimään

Moni pitää purjehdusta kalliina harrastuksena - turhaan. Seuran vedolla selviää halvalla ja pääsee harrastuksessa pitkälle, sanoo Lahden purjehdusseurassa junioritoiminnasta vastaava Jukka Remahl.

Kurssilaiset laskivat jollan vesille Myllysaaressa Kuva: YLE / Juha-Petri Koponen

Lahden Purjehdusseuran jollakurssit käynnistyivät Myllysaaressa heti koulujen päättäjäisten jälkeen. Tällä viikolla kurssilla on opittu mm. tekemään jiippi ja venda, kryssimään ja tekemään solmuja.

- Kryssiminen tarkoittaa, että mennään tuulen mukana, vendassa vene käännetään vastatuulessa ja jiipissä puolestaan myötätuulessa, kertoo Neena Sore, yksi kurssin kahdeksasta lapsesta.

Neenan perheellä on kesämökillä optimistijolla, joten hän pääsee myöhemmin kotipiirissäkin kokeilemaan kurssilla opittua.

Purjehdus ei ole elitististä

Purjehdusta pidetään aivan turhaan kalliina harrastuksena, sanoo Lahden Purjehdusseuran junioritoiminnasta vastaava Jukka Remahl.

- Lasten jollapurjehdus ei ole kallista ja sitä järjestävät lähes kaikki suomalaiset seurat. Pitkälle teini-ikään pääsee seuran vedolla ja varusteilla. Lahden purjehdusseura järjestää tänä vuonna Lahden Myllysaaren jollakurssien lisäksi kesäleirin.

- Yöleiri siirrettiin tänä vuonna Sysmän Naumista Padasjoen laivarantaan. Perinteisesti leiri on ollut hyvin suosittu, mukana on mm. paljon mökkiläisiä, kertoo Remahl.