Aatamin Tähti jää syksyllä äitiyslomalle

Kaksitoistavuotias tamma Aatamin Tähti jättää kaviourat tämän kesän jälkeen. Toukokuussa se astutetaan ja syksyllä tamman olisi tarkoitus jättäytyä siitoskäyttöön.

hevonen
Aatamin Tähti kävelytyskoneessa.
YLE / Suvi Simpanen

Jouni Hallikas on omistanut Aatamin Tähden varsasta asti. Aatamin Tähti on parhaimmillaan syksyllä ja talvella. Hevosta ajetaankin ympäri vuoden sillä liian pitkät tauot eivät sille sovi.

- Nuorempana hevonen oli varsin oikukas ja laukkaili usein. Jotta kilpailuvietti säilyisi, on parempi olla pitämättä liian pitkiä taukoja. Pitkän huilin jälkeen voisi käydä niin, ettei juoksu enää maittaisi, Jouni Hallikas kertoo.

Alkutalvi on kuitenkin ollut heikko, kun tallilla riehui A2 -virus. Aatamin Tähden olo oli varsin vetämätön, vaikka ei flunssaa se ei saanutkaan.

Kokemusta myös montelähdöistä

Aatamin Tähti on kokeillut myös monte-lähtöjä, mutta selästä ajetut kilpailut eivät olleet sen juttu. Hevosen treenaamiseen ratsastus kuitenkin sisältyy.

- Hevosen selälle tekee hyvää pitkät viikottain tehtävät kävelylenkit ratsastaen. Näillä ratsastuslenkeillä saadaan myös vaihtelua päiväohjelmaan.

Jouni Hallikas valmentaa itse tammaa. Treenit vaihtelevat viikottain.

- Kilpailukaudella ajetaan välillä pari kertaa viikossa. Joskus treenejä ajetaan päivittäin. Talviaikaan perässä on raskaampi reki. Sillä haetaan hevoseen voimaa.

Syksyllä siitokseen

Tämä kesä on tarkoitus kilpailla tosissaan. Syksyllä Aatamin Tähti jättää kaviourat ja keskittyy varsojen tekemiseen.

- Aatamin Tähti astuteaan toukokuun aikana ja syksyllä se siirtyy siitokseen, kertoo Hallikas.

Isäksi on valittu ori Jouhuri.

- Isäorin suvun pitää olla tasokas, koska varsat tullaan myymään.

Mamselli, I. P. Amor ja Tuuli Tuikku ovat Hallikkaan tallin menestyneitä hevosia.

Lihakset vertyvät kävelytyskoneessa

Jouni Hallikas on rakentanut hevosten päivittäistä liikuttelua helpottavan kävelytyskoneen. Koneessa hevoset kävelevät ympyrää tietyn ajan ja sitten kääntyvät kävelemään toiseen suuntaan.

- Kävelytys vahvistaa hevosen lihaksia ja helpottaa omistajan töitä. Erityisen tärkeä rooli sillä on ravikilpailujen jälkeisenä päivänä, jolloin kävelyllä saadaan palauteltua hevosen lihaksia ja kovan rasituksen jälkeen.

Aatamin Tähti viettää yönsä ulkona ympärivuoden. Ulkoilma rauhoittaa hevosta ja tekee hyvää hengitysteille. Päivisin se otetaan sisälle talliin syömään ja keskittymään päivän treeniin.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala / Sirkka Haverinen, Suvi Simpanen